Çocuk ve Yeni Doğan Yoğun bakım Hastalarından İzole Edilen Karbepenem Dirençli Klebsiella Suşlarının Moleküler Epidemiyolojisi


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Temel Tıp Bilimleri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Dr.AYŞE HANDE TÜRK

Danışman: Devran Gerçeker

Özet:

  1. TÜRKÇE ÖZET

 

AMAÇ

 

Bu çalışmada; Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Yoğun Bakım ve Yenidoğan Yoğun

Bakım Ünitelerinde yatmakta olan hastalardan Kasım 2020-2021 arasında çeşitli kültür örneklerinden üreyen ve karbapenem dirençli Klebsiella izolatlarının moleküler epidemiyolojik özellikleri incelenmiştir. İzolatların taşıdığı beta-laktam, aminoglikozit, kinolon grubu antimikrobiyallere ve kolistine direnç oluşumuna neden olan aktarılabilir antimikrobiyal direnç genlerinin ve kolistin direncine neden olan kromozomal mekanizmaların açığa çıkarılarak, bu izolatların epidemiyolojik ilişkilerinin ortaya konması amaçlanmıştır.

 

GEREÇ VE YÖNTEM

 

Tanımlaması MALDI-TOF MS ile yapılan izolatların antimikrobiyal duyarlılıklarının belirlenmesinde disk difüzyon yöntemi kullanılmıştır. Karbapenem, aminoglikozit ve kinolon minimum inhibitör konsantrasyonlarının (MİK) saptanmasında gradiyent şerit test ve kolistin duyarlılığının belirlenmesi için sıvı mikrodilüsyon yöntemi uygulanmıştır. Karbapenemaz üretiminin fenotipik olarak belirlenmesi için karbapenem inaktivasyon yöntemi (CIM) kullanılmıştır.

Beta-laktamlara dirence neden olan genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz (GSBL), AmpC beta-laktamaz ve karbapenemaz, aminoglikozit direncine neden olan 16S rRNA metiltransferazlar, kinolon direncine neden olan plazmit aracılı kinolon direnci (PAKD) genleri, ve kolistin direncine yol açan mobil kolistin direnci genleri polimeraz zincir reaksiyonları (PZR) ile araştırılmıştır. Kapsüler polisakkarit tiplerini belirlemek için wzi geni dizilemesi yapılmıştır.

İzolatların arasındaki benzerlik ve farklılıkları ortaya koymak için pulsed field jel elektroforezi (PFGE) uygulanmıştır. İzolatların klonal yayılımını belirlemek amacıyla multilokus sekans tiplendirme (MLST) yapılmıştır.

 

BULGULAR

 

K. pneumoniae olarak tanımlanan 36 örneğin tamamı amoksisilin klavulonat, piperasilin tazobaktam, sefotaksim, seftazidim ve sefepim dirençliyken, 24’ü (%66,66) sefoksitine, 31’i (%86,11) ertapeneme, 21’i (%58,33) imipeneme, 16’sı (%44,44) meropeneme, 10’u (%27,77) amikasine, 28’i (%77,77) gentamisine, 31’i (%86,11) tobramisine, 29’u (%80,55) siprofloksasine, 19’u (%52,77) levofloksasine, 11’i (%30,56) kolistine dirençli olduğu saptanmıştır. CIM testi OXA-48 benzeri karbapenemaz üreten izolatlarda pozitif tespit edilirken NDM tipi karbapenemaz üreten bir izolatın karbapenemaz üretimi negatif bulunmuştur.

 

Tüm izolatlarda blaSHV geni bulunurken; buna ek olarak 12 (%33,33) izolatta blaCTX-M  pozitif saptanmıştır. On dokuz (%52,7) izolatta blaSHV, blaCTX-M  ve blaTEM birlikte pozitif saptanmıştır. CIT grubu AmpC beta-laktamaz iki (%5,56) örnekte bulunmuştur. Karbapenemaz genlerinden blaOXA-48 33 (%91,67), blaNDM 1 (%2,78) ve blaKPC 1 (%2,78) izolatta pozitif bulunurken, bir izolatta karbapenemaz geni bulunmamıştır. 16S rRNA metiltransferaz genleri armA ve rmtC sırasıyla, 3 (%8,33) ve 2 (%5,56) izolatta saptanmıştır. PAKD genlerinden qnrB 19 (%52,78), qnrS 6 (%16,67), qnrB ve qnrS iki (%5,56) izolatta pozitif bulunmuştur. Aktarılabilir kolistin direncine neden olan mcr genleri saptanmazken, kolistine dirençli tüm izolatlarda kromozomal mgrB geni mutasyonları bulunmuştur. İzolatlarda dokuz farklı kapsül tipi belirlenirken en sık K2 bulunmuştur.

 

PFGE ile 15 farklı patern saptanmış, 17 izolatın (%47,22) tek bir paternde toplandığı görülmüştür. MLST ile 18 (%50,00) izolat ST 14 olarak belirlenmiştir. 3 izolat (%8,33) ST 2096, 3 (%8,33) izolat ST 661, ikişer izolat ST 147 ve ST 985, birer izolat ise; ST 37, ST 152, ST 101, ST 17, ST 307 ve ST 39 olarak bulunmuştur.

 

SONUÇ

 

Karbapenem dirençli K. pneumoniae suşları, çok sayıda aktarılabilir antimikrobiyal direnç genini bir arada taşımakta ve  yüksek riskli klonlarının yayılımı nedeniyle yenidoğan ve çocuk yoğun bakım hastalarında önemli bir sağlık sorunu oluşturmaktadır. K. pneumoniae izolatlarının antimikrobiyal direnç özelliklerinin ve klonlarının yayılımlarının belirlenmesi; tedavi seçimine yol gösterebilecek, enfeksiyon kontrol önlemlerinin etkin bir şekilde uygulanmasına ve yeni tedavi stratejilerinin geliştirilmesine ışık tutabilecektir.

 

Anahtar Kelimeler: Klebsiella pneumoniae, karbapenemaz, çoklu ilaç direnci, moleküler epidemiyoloji, sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonlar, çocuk yoğun bakım ünitesi, yenidoğan yoğun bakım ünitesi