Farklı kükürt dozlarının çörek otunda (Nigella sativa L.) verim ve verim ögelerine etkileri


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: GİZEM ABAY

Danışman: SİBEL DAY

Özet:

Deneme, 2019 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü’ne ait deneme tarlasında gerçekleştirilmiştir. Denemede farklı kükürt dozlarının çörek otu (Nigella sativa L.) bitkisinde verim ve verim ögelerine etkilerinin incelenmektedir. Tarla denemesi tesadüf blokları deneme düzenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemede kükürtlü gübreleme yapılmış olup, kaynak olarak amonyum sülfat kullanılmıştır. Kükürtlü gübrenin 0, 10, 20, 30 kg/ha olarak dozları kullanılmış ve her parselde sıra arası 30 cm tutulmuş, her parsel 4 sıradan oluşturulmuştur. Parseller 4,8 m2 ’dir. Araştırma sonuçları, bitki boyu 41.09-45.79 cm, dal sayısı 3.92-5.18 adet/bitki, kapsül sayısı 4.82-5.64 adet/bitki, kapsüldeki tane sayısı 69.77-8.21 adet/kapsül, kapsüldeki tohum ağırlığı 0.23-0.26 g/kapsül, bin tohum ağırlığı 2.69-2.80 g, tohum verimi 97.60- 117.36 kg/da, yağ oranı %40.10-42.67, protein oranı %14.79-18.00 arasında değişim göstermiştir. Araştırma sonuçlarına göre Ankara iklim koşullarında Çameli çeşidi Çörek otu (Nigella sativa L.) bitkisinde incelenen verim özellikleri açısından en yüksek verimlerin elde edildiği ve uygulanması en uygun olacak kükürt dozunun, 10 kg/ha olduğu gözlemlenmiştir.