Humat ile bitki ekstraktlarının broyler ve yumurtacı tavuklarında kullanılması


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2009

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: BEKİR HAKAN KÖKSAL

Danışman: MEHMET KEMAL KÜÇÜKERSAN

Özet:

Bu araştırma, broyler ve yumurta tavuğu rasyonlarına doğal yem katkı maddesi olarakkatılan humat ve Fitococci’nin; broylerlerde; canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi,yemden yararlanma oranı, sıcak karkas ağırlığı ve randımanı ile bir takım iç organ (kalp,karaciğer, taşlı mide, dalak, bursa Fabricius) ve bağırsak ağırlıkları ve randımanları,abdominal yağ ağırlığı ve randımanı, bağırsak uzunlukları ve bağırsak içeriği pH değerleri,serumda bazı immunolojik (antikor titreleri) ve biyokimyasal (kolesterol, trigliserid ve totalprotein) parametreler üzerine etkilerini belirlemek amacı ile, yumurta tavuklarında ise;yumurta verimi, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, yumurta iç (yumurta sarı ve akindeksleri, Haugh birimi, sarı indeksi) ve dış (kabuk kalınlığı, kırılma mukavemeti) kaliteözellikleri ile kan serumunda kolesterol, trigliserid ve protein değerleri üzerine etkilerinibelirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir.Araştırmanın broylerler ile gerçekleştirilen kısmında her biri kendi içersinde dört altgruba sahip toplamda dört ana grubun olduğu deneme grupları oluşturulmuş ve her bir altgrupta 16 hayvan olmak üzere çalışmanın tamamında 256 adet günlük erkek broyler(Ross-308) kullanılmıştır. Yumurta tavuklarında gerçekleşen denemede dört ana grupoluşturulmuş, her bir ana grupta kendi içersinde 10 alt gruba ayrılarak denemeye tabitutulmuştur. Her bir alt grupta beş adet olmak üzere denemenin tamamında 200 adet, 24haftalık yaşta yumurta tavuğu (Hyline White-98) kullanılmıştır. Her iki denemede degruplar, 1 kontrol ve 3 deneme grubu olacak şekilde oluşturulmuştur. 1. grupta (kontrol)herhangi bir katkı maddesi ilavesi yapılmamıştır. Diğer deneme gruplarına; 1,5 g/kg humat(2. grup), 0,75 g/kg Fitococci (3. grup) ve 1,5 g/kg humat ile 0,75 g/kg Fitococcinin (4.grup) beraber ilave edilmiştir.Broylerler ile yapılan ve 42 gün devam eden denemenin sonunda rasyona adıgeçen yem katkı maddelerinin ayrı ayrı veya bir arada ilave edilmesi, performansparametreleri (canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı),kesim parametreleri (kesim öncesi canlı ağırlık, sıcak karkas ağırlıkları ve randımanı,abdominal yağ ve organ ağırlıkları, bağırsak ağırlık, uzunluk ve pH değerleri), kan serumdeğerleri (kolesterol, trigliserid, Newcastle Hastalığı’na karşı gelişen antikor titreleri,akyuvar sayıları) üzerine istatistiksel açıdan önem arz eden farklılıklar yaratmamıştır.İncelenen parametreler içersinde sadece kan serumunda belirlenen total protein düzeylerigruplar arasında farklılıklar göstermiştir (p<0,01). Rasyona Fitococcinin tek başına veyahumat ile bereber ilave edilmesi total protein değerlerinde azalmaya yol açmıştır.Araştırmanın yumurta tavukları ile olan ve 16 hafta süren kısmında ise rasyonayapılan doğal katkı maddesi ilaveleri, hayvanların canlı ağırlık, yem tüketimi, yumurtaağırlıkları, yumurta dış (şekil indeksi, kırılma mukavemeti, kabuk kalınlığı) ve iç (akindeksi, sarı indeksi, sarı renk indeksi, Haugh birimi) kalite, serum toplam protein,kolesterol ve trigliserid düzeyleri ile antikor düzeyleri açısından gruplar arasında dikkatedeğer herhangi bir farklılığa yol açmamıştır (p>0,05). Ancak özellikle rasyona humatın tekbaşına veya Fitococci ile beraber ilavesi gruplarda yumurta veriminin düşmesine (p<0,05)ve yemden yararlanma oranının olumsuz yönde etkilenmesine (p<0,05) neden olmuştur. Her iki denemeye ait bu sonuçlar beraber değerlendirildiğinde rasyona humat veFitococci ilavesinin stres koşulları altında olmayan ve rasyon kalitesi yüksek olandenemeler açısından performans ve verim parametrelerinde önemli değişikliklere nedenolmadıkları, ancak adı geçen katkıların farklı dozlarda ve çalışmaların farklı dönemlerindehayvanlar üzerinde etkilerinin incelenmesinin faydalı olacağı kanaatine varılmıştır.AbstractThis study has beed conducted to determined the effects of humate and Fitococci as asupplement of broiler rations; on body weight, body weight gain, feed intake, feedconversion ratio, hot carcass weight and yeild, some organ weights (heart, liver, gizzard,spleen, bursa of Fabricius), abdominal fat weight and yeild, intestinal length, weight andpH, some immunological (antibody titers) and biochemistry (cholesterol, trigliserid andtotal protein) parameters of blood; as a supplement of laying hen rations; egg production,feed intake, feed conversion ratio, egg outside (shell thickness, breaking streght, shapeindex) and inside (yolk index, albumen index, yolk colour, Haugh unit) quality parametersand some blood parameters (cholesterol, trigliserid, total protein).Parts of broiler trial of this research; totally 256 one-day old male broiler (Ross-308) chicks were devided into four treatment groups each of them also devided into foursubgroups which contains 16 chicks for each. Parts of laying hens trial of this research; 24weeks old, 200 layers (Hyline White-98) were devided into four treatment groups each ofthem also devided into 10 subgroups which contain five layers for each. The experimentcarried out one control and 3 treatment groups for both of trails in this research. Therewas no supplementation for group 1 (control) and for the other treatment groups; 1,5 g/kghumate supplementation (group 2), 0,75 g/kg Fitococci supplementation (group 3) and 1,5g/kg humate plus 0,75 Fitococci combination (group 4) supplemented.At the end of broiler trail which has been continued 42 days, supplementatiton ofthe feed additives which names abow has been showed no statistically significantdifferences (p>0,05) between all treatment groups for performance parameters (bodyweight, body weight gain, feed intake, feed conversion ratio), slaughther parameters (bodyweight before slaughter, hot carcass weight and yeild, some organ weights (heart, liver,gizzard, spleen, bursa fabricius), abdominal fat weight and yeild, intestinal length, weightand pH, some immunological (antibody titers for Newcastle Disease) and biochemistry(cholesterol, trigliserid and total protein) parameters of blood. There was found only onestatistically significant differences (p<0,01) between groups for blood total protein levels. Itwas showed that supplementation of Humate by itself or conbination with Fitococcidecrease the levels of total protein in blood.Parts of laying hens trail of this research, which has been continued 16 weeks,supplementation of these natural feed additives into raitions was showed that nostatistically significant differences (p>0.05) between all treatment groups for body weight,feed intake, egg weights, egg outside (shell thickness, breaking streght, shape index) andinside (yolk index, albumen index, yolk colour, Haugh unit) quality parameters and someblood parameters (cholesterol, trigliserid, total protein and antibody titers). But there wasfound that statistically significant differences (p<0.05) between groups for egg productionand feed conversion ration parameters in the groups which have been supplemented byFitococci or humate plus Fitococci conbination. All these findings showed that, supplementation of humate or Fitococci make nodifferences for performans in the chickens if there were no stres conditions. But it can saythat it will be usefull if these feed additives are experiment again with different levels anddifferent time period of animals.