Organik gıdanın üretim ve tüketim ilişkilerinin analizi: Eskişehir ekolojik pazar örneği


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2018

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: HANDE ÇEVİK

Danışman: EMİNE FERYAL TURAN

Özet:

Kimyasal girdilerin kullanıldığı ekosisteme zarar veren endüstriyel tarıma alternatif olarak gösterilen organik tarım, dünyada ve Türkiye’de gittikçe yaygınlaşmaktadır. Buna rağmen, sertifikalı üretim biçimiyle etiketlenen organik gıda, yüksek maliyetleri dolayısıyla daha pahalı bir seçenek olmakta, belirli bir zümrenin satın alabildiği bir gıda opsiyonu halini almaktadır. Çalışmada araştırmacı organik gıda ve tüketim ilişkilerinin sosyolojik analizini yaparken, Eskişehir ekolojik pazar aktörlerinin endüstriyel gıda ile karşılaştırıldığında organik gıda hakkındaki düşüncelerini aktarmıştır. Bir yaşam biçimine de işaret eden organik gıda tüketiminin yarattığı benzerlikler ve farklılıklar Bourdieu sosyolojisi üzerinden tartışılmıştır. Çalışmada, Eskişehir ekolojik pazarının küçük ölçekli bir pazar olduğu, organik gıda üreticilerinin kazanç amacıyla değil de hobi olarak organik tarımla ilgilendiği ve ekolojik pazar tüketicilerinin sağlıklı beslenmeye önem veren, ortak habituslara sahip yüksek gelirli tüketiciler olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.