Halotolerant mayalarla reactıve black 5 boya giderimi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2018

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: BANU ŞEYMA CEYHUN

Danışman: SEVGİ ERTUĞRUL KARATAY

Özet:

Tez çalışmasında on dört adet maya, peyniraltı suyu ve turşu atığı örneklerinden izole edilmiş ve bu izolatların Reactive Black 5 (RB5) boya giderimi incelenmiştir. En yüksek boya giderim kapasitesi, P-4 kodlu izolatda, 40 mg I-1 RB5 boyası eklenmiş besiyerinde beş günlük inkübasyon sonucunda %96 olarak bulunmuştur. En yüksek boya giderim kapasitesine sahip maya izolatının genetik tanılanması yapılmış ve Kluyveromyces marxianus olduğu saptanmıştır. K.marxianus ile yapılan boya giderim çalışmalarında, farklı kimyasal yapıya sahip boya çeşitleri, başlangıç pH değeri, başlangıç boya konsantrasyonu, artan NaCI konsantrasyonu, inkübasyon süresi ve inokülüm miktarı gibi faklı değişkenlerin boya giderimi ve mikroorganizma gelişimine etkisi incelenmiştir. Artan boya ve artan tuz konsantrasyonlarında boya gideriminde azalma olmuş ve en yüksek giderim, yaklaşık 100 mg I-1 RB5 içeren melaslı besiyerinde,% 4 NaCI, pH'ı 6 da % 70 oranında hesaplanmıştır. Artan inokülüm miktarında boya gideriminde artış olmuştur. Yaklaşık 100 mg I-1 boya konsantrasyonunda inkübasyonun ikinci gününde % 5 inokülüm varlığında %56; % 10 inokülüm varlığında ise %70 oranında giderim olduğu gözlenmiştir. Çalışmanın sonucunda halotolerant bir maya türü olan K.marxianus'un RB5 boyasının gideriminde kullanılma potansiyelinin olduğu görülmüştür. In this thesis bioremoval of Reactive Black 5 dye was examined with fourteen yeasts which have isolated from cheese whey and pickle juice. The highest dye bioremoval capacity were found as 96% at the yeast isolate coded P4 in the presence of 40 mg l-1 RB5 at the end of the five day incubation period. The yeast which has the highest removal rate were determined as Kluyveromyces marxianus after the genetic identification and was used for further experiments. The effect of different factors such as dye with different chemical structure, initial pH, dye and inoculum concentrations and increasing salt concentrations to the dye removal and microbial growth experiments were carried out with selected yeast. Dye removal was decreased with increasing dye and salt concentrations and maximum bioremoval was calculated around 70% in the presence of molasses medium contained 4% NaCl and 100 mg l-1 RB5 at pH6. It was observed that increasing inoculum volume have caused the dye bioremoval. It is observed that presence of 5% inoculum were removed 56% RB5 and presence of 10% inoculum were removed 70% RB5 from the molasses media that have approximately 100 mg l-1 RB5 at the at the second day of incubation period. As a result it has been determined that a halotolerant yeast Kluyveromyces marxianus have potential for the bioremoval of RB5 dye.