Ankara ili damızlık süt sığırı yetiştirici birliğine üye süt sığırcılığı işletmelerinde üretilen sütlerin somatik hücre sayıları


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2009

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: FİGEN ÖZDEDE

Danışman: FATİN CEDDEN

Özet:

Bu çalışmada amaç, Ankara İli Damızlık Süt Sığırı Yetiştirici Birliğine üye olan 150 işletmede üretilen sütlerde 4 farklı mevsimde somatik hücre sayısının tespit edilerek, işletmelerin genel özelliklerinin ve mevsimin somatik hücre sayısına etkilerinin belirlenmesidir. 2006 yılı Aralık ayı ile 2007 yılı Kasım ayları arasında işletmelerin sabah sağımlarında işletme tankından alınan süt örneklerinde Standart Analiz Yöntemi (direk mikroskop sayım yöntemi) kullanılarak somatik hücre sayısı belirlenmiştir.Mevsimlere göre somatik hücre sayıları kış, ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde sırasıyla 179.730 SHS/ml, 238.899 SHS/ml, 267.005 SHS/ml ve 204.877 SHS/ml bulunmuştur. Farklı mevsimlerde hesaplanan somatik hücre sayıları arasındaki farklılık önemli bulunmuştur (P<0.01).Gezinme alanı olan ve olmayan işletmelerde somatik hücre sayısı sırasıyla 219.702 SHS/ml ve 239.970 SHS/ml bulunmuştur. Somatik hücre sayıları arasındaki bu faklılık önemli bulunmuştur (P<0.01).Sürü büyüklüğü 10 başın altında olan işletmeler ile 10 başın üstünde olan işletmelerde somatik hücre sayısı sırasıyla 230.764 SHS/ml ve 205.616 SHS/ml bulunmuş, somatik hücre sayıları arasındaki bu farklılık önemli bulunmuştur (P<0.01).Zemin yapısı toprak, beton ve şaplı beton olan işletmelerde somatik hücre sayıları sırasıyla 215.996 SHS/ml, 226.194 SHS/ml ve 232.771 SHS/ml bulunmuştur. Zemin yapısına göre işletmeler arasındaki farklılığın önemli olmadığı anlaşılmıştır.Belirtici istatistikler orijinal gözlemlerden hesaplanmış, Duncan testleri için MSTATC, tanıtıcı istatistikler için SPSS 13 paket programlarından yararlanılmıştır.AbstractThe aim of this study is to determine effects of general features of enterprises (shelter type of enterprises, ground structure, whether there is any paddock, whether milking machine is used, milking hygiene before and after milking and etc.) and effects of seasons to the number of somatic cells by determining the number of somatic cells in milks of dairy cattle farms which supply milk to and which are members of Cattle Breeders Association of Ankara Province in 4 different season. Milk samples are provided from enterprise tanks in morning milking between the period of December 2006 and November 2007. Standard Analysis Method (direct microscope enumeration method) is used in order to determine the number of somatic cells.Number of somatic cells in winter, spring, summer and autumn are found 179.730 SCC/ml, 238.899 SCC/ml, 267.005 SCC/ml ve 204.877 SCC/ml respectively. Differences between somatik cell count in different seasons were significant (P<0.01).Somatic cell count in farms which have paddock or not are found as 219.702 SCC/ml and 239.970 SCC/ml and the difference was significant (P<0.01).Somatic cell counts in farms which have bigger than 10 cows and smaller than 10 cows are found 205.616 SCC/ml and 230.764 SCC/ml respectively and the difference was significant (P<0.01).Number of somatic cells in farms which the ground made from soil, concrete and concrete with alum are found 215.996 SCC/ml, 226.194 SCC/ml ve 232.771 SCC/ml respectively. Ground structure didn’t have significant effect.Informative statistics are calculated from original observations. Duncan tests are calculated by MSTATC and informative statistics are calculated by SPSS 13 programs.