Keçilerde sağım hijyeninin meme sağlığına ve süt kalitesine olan etkisi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2012

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ALİ DURALIOĞLU

Danışman: AYHAN BAŞTAN

Özet:

Bu çalışmada, sağım öncesi ve sağım sonrası uygulanan meme başı dezenfeksiyonu işleminin meme sağlığına ve süt kalitesine olan etkisi araştırıldı. Çalışmada 65 adet sağlıklı Saanen ırkı keçi kullanıldı. Çalışmada kullanılan hayvanlardan çalışmaya başlamadan önce ve çalışmanın 1., 2., ve 3. aylarında süt örnekleri alındı. Alınan süt örneklerinden somatik hücre sayımı ve mikrobiyolojik ekim yapıldı. Çalışmada başlangıç örneklemesi ile 1. ay örneklemesi karşılaştırıldığında 1. ayda alınan örnekte somatik hücre sayısında bir düşüş gözlendi. Çalışmanın 2. ayında ve 3. ayında yapılan örneklemelerde ise somatik hücre sayısında hafif artış görüldü. Somatik hücre sayılarının aylara göre ortalama sayısı başlangıçta (878,45), 1. ayda (757,23), 2. ayda (853,77), 3. ayda (1143,42) olarak sayıldı. Mikrobiyolojik ekim sonuçlarına göre toplam 3 etkenle memelerin enfekte oldukları görüldü ve özellikle KNS'ların en çok izole edilen etken olduğu, ayrıca bazı hayvanların S. aureus ve Enterococcus spp. ile enfekte oldukları tespit edildi. Sonuç olarak meme başı dezenfeksiyonunun süt somatik hücre sayısında azalmaya neden olduğu ve mastitis oranını azalttığı tespit edildi. Abstract In this study, effect of premilking and postmilking teat dipping was investigated on udder health and milk quality. Sixty-five healthy Saanen dairy goats were used as a material in this study. Milk samples were taken before study and 1., 2., and 3. months following this study for microbiological examination and somatic cell counts analysis. We compare O. days sampling with 1. month sampling, 1. month somatic cell count was lower than O. day sampling. However there were an increment to SCC of sampling 2. month and 3. months. Avarege SCCs respectively were 875.45, 757.23, 853.77 and 1143.42 x 106. According to microbiological examination results, udder were infected with three pathogens. Coagulase Negative Staphylococcies were dominant pathogen, in addition to same quarters were infected with S. aureus and Enterococci spp. As a result, disinfection of quarter caused a decrease somatic cell count and mastitis prevalance in dairy goats.