Beyaz peynirlerde koagülaz pozitif Staphylococcus aureus varlığının araştırılması ve antibiyotik dirençlilik düzeyinin belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: EMİNE KAYILI

Danışman: PINAR ŞANLIBABA

Özet:

Bu çalışmada Türkiye'nin farklı illerinden toplam 384 adet beyaz peynir temin edilmiş olup, bu örneklerde Staphylococcus aureus varlığının araştırılması amaçlanmıştır. 276 peynir örneğinde tipik koloni varlığı tespit edilmiştir. Biyokimyasal ve moleküler çalışmalar sonucunda 85 adet izolat, S. aureus olarak tanımlanmıştır. S. aureus olarak tanımlanan suşlarda, ayrıca bu suşa özgü olarak tanımlanan nuc gen bölgesi varlığı araştırılmış ve 85 suşun hepsinde bu gen bölgesinin varlığı belirlenmiştir. Tez çalışması kapsamında beyaz peynirlerden S. aureus izole etme oranımız %22,14 olarak saptanmıştır. 85 S. aureus suşunun 21 farklı antibiyotiğe karşı dirençlilik düzeyleri disk difüzyon yöntemi kullanılarak saptanmıştır. S. aureus suşlarının dirençlilik oranları penisilin G'ye %85, ampisiline %73, oksasiline %64, sefoksitine %52, klindamisine %51, gentamisine %32, streptomisine %28, kanamisine %28, eritromisine %22, rifampisine %21, vankomisine %19, sefazoline %15, netilmisine %9, enrofloksasine %6, tetrasikline %6, siprofloksasine %5, azitromisine %2, trimetoprime %2 ve norfloksasine %2 olarak belirlenmiştir. Doksisiklin ve kloramfenikole dirençlilik saptanmamıştır. Çoklu antibiyotik dirençlilik oranı ise %75,29 olarak hesaplanmıştır. In this study, a total of 384 white cheese samples were collected from various cities in Turkey, and it was aimed to research of the presence of Staphylococcus aureus. Typical colonies were identified in 276 cheese samples. As a result of biochemical and molecular analyses, 85 isolates were determined as S. aureus. In addition, the presence of nuc gene region was also identified specially for this strain, and all 85 strains had this gene. The prevalence of S. aureus from white cheese was found to be 22.14%. Resistance levels of 85 S. aureus strains to 21 different antibiotics were deterimined using disc diffusion method. Resistance rates of S. aureus strains were 85% to penicillin G, 73% to ampicillin, 64% to oxacillin, 52% to cefoxitin, 51% to clindamycin, 32% to gentamicin, 28% to streptomycin, 28% to kanamycin, 22% to erythromycin, 21% to rifampicin, 19% to vancomycin, 15% to cephazolin, 9% to netilmicin, 6% to enrofloxacin, 6% to tetracycline, 5% to ciprofloxacin, 2% to azithromycin, 2% to trimethoprim, and 2% to norfloxacin. Doxycycline and chloramphenicol resistance was not detected. The multiple antibiotic resistance level was 75.29%.