Farklı patates (Solanum tuberosum L.) çeşitlerinin in vitro kuraklık ve tuzluluk stresine tepkileri


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2018

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ALI NAZIRZADEH

Danışman: MUSTAFA YILDIZ

Özet:

Bu tez çalışmasında farklı patates (Solanum tuberosum L.) çeşitlerinin In vitro kuraklık ve tuzluluk stresine olan tepkileri araştırılmıştır. Bitki materyali olarak 'Agria', 'Savalan', 'Caesar', 'Marfona' ve 'Satina' patates çeşitleri kullanılmıştır. Tuz stresi olarak 0 (Kontrol), 30, 60 ve 90 mM NaCl kullanılmıştır. Kuraklık stresinde ise 0 (Kontrol), 0.5, -1, -1.5, -2, -2.5 (bar) PEG 6000 dozları kullanılmıştır. Kuraklık ve tuz stresinin bitki boyu, kök boyu, ana kök sayısı, yan kök sayısı, yaprak sayısı, karbonhidrat miktarı, prolin miktarı, mikro yumru sayısı, mikro yumru ağırlığı, mikro yumru kuru ağırlığı, klorofil a, klorofil b , toplam klorofil, Flüoresan F0, Flüoresan m ve Flüoresan v/m miktarı parametrelerinde ölçümler alınmıştır. In vitro kuraklık stresi uygulanan patates çeşitlerinde bitki boyu, kök boyu, ana kök sayısı, yan kök sayısı, yaprak sayısı, karbonhidrat miktarı, mikro yumru sayısı, mikro yumru ağırlığı, mikro yumru kuru ağırlığı, klorofil a, klorofil b , toplam klorofil, Flüoresan m ve Flüoresan v/m miktarında azalış gözlenmişken, Prolin miktarı ve Flüoresan Fo miktarında artış gözlenmiştir. In vitro tuz stresi uygulanan patates çeşitlerinde bitki boyu, kök boyu, ana kök sayısı, yan kök sayısı, yaprak sayısı, karbonhidrat miktarı, mikro yumru sayısı, mikro yumru ağırlığı, mikro yumru kuru ağırlığı, klorofil a, klorofil b , toplam klorofil, Flüoresan m ve Flüoresan v/m miktarında azalış belirlenmiştir. Prolin miktarı ve Flüoresan Fo miktarında ise artış gözlenmiştir. In this thesis the response of different potato cultivars (Solanum tuberosom L.) to dryness and salinity stresses were studied in the condition of in vitro. Five potato cultivas including Agrica, Savalan, Caesar, Marfona and Satina were used as plant material. In salinity stress, four NaCl levels of 0 (control), 30, 60, and 90 mM were employed. In drought stres, six levels of 0 (control), -0.5, -1, -1.5, -2 and -2.5 PEG 6000 were used. In the study of salinity and drought stresses, the parameters of plant height, root length, major root number, minor root number, the number of microtuber, the weight of microtuber, the weight of microtuber, the weight of dry microtuber, chlorophyll a, chlorophyll b, fluorescence Fo, fluorescence m, and fluorescence v/m were measured. Different items of potato, in the study of dryness stress in the condition of in vitro showed decrease in plant height, root length, major and minor roots number, the number of leaves, carbohydrate degree, number and weight of microtuber, dry microtuber weight, the chlorophyll a, chlorophyll b, the total degree of chlorophyll, fluorescence m degree, and fluorescence v/m degree, while they showed increase in the degree of proline, and fluorescence Fo degree. Meanwhile Different items of potato, in the study of salinity stress in the condition of in vitro showed decrease in plant height, root length, major and minor roots number, the number of leaves, carbohydrate degree, number and weight of microtuber, dry microtuber weight, the chlorophyll a, chlorophyll b, the total degree of chlorophyll, fluorescence m degree, and fluorescence v/m degree, while they showed increase in the degree of proline, and fluorescence Fo degree.