Ankara piyasasında satışa sunulan kaşar peynirlerinde olası Aflatoksin M1 varlığının HPLC metodu ile belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2004

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: TUBA ÇETİN

Danışman: AYŞA GÜRSOY

Özet:

Bu çalışmada Ankara piyasasından temin edilen toplam 25 adet Kaşar peyniri örneği aflatoksin M1 yönünden analiz edilmiştir. Aflatoksin M1 varlığının belirlenmesinde immino affinite kolon ile saflaştırma ve HPLC yöntemi kullanılmıştır. Analiz edilen örneklerin 14’ünde (%56) 0,010-0,400 µg/kg arasında değişen miktarlarda aflatoksin M1 belirlenmiştir. Aflatoksin M1 yönünden pozitif örneklerin yalnızca birinde belirlenen miktarın (0,400 µg/kg) Türkiye’de peynirler için kabul edilen maksimum tolerans limiti olan 0,250 µg/kg’ ı aştığı saptanmıştır.