Süte ilave edilen sodyum bütiratın buzağı performansı ve bazı kan parametreleri üzerine etkileri


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: KAZIM BİLGEÇLİ

Danışman: AYDAN YILMAZ

Özet:

Bu araştırma, bütirik asidin Na tuzu ile korunmuş formu sodyum bütirat (SB)’ın süte ilave edilmesinin buzağılarda performans, bazı kan parametreleri ile dışkıda Escherichia coli (E.coli) varlığı üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmış ve 50 gün sürmüştür. Denemede 7 günlük yaşta, 40-45 kg canlı ağırlıkta 20 adet Holstein erkek ve dişi buzağı kullanılmıştır. Buzağılara, doğumun ardından kolostrum, 2 - 25. günler arası günlük 5 L ve 25 – 50. günler arası 6 L süt içirilmiştir. Yedinci günden itibaren bireysel bölmelere alınan buzağılar her grupta 10 buzağı olacak şekilde 2 gruba (kontrol ve deneme) ayrılmış, buzağı başlangıç yemi (% 23.58 ham protein, 2437 kcal/kg metabolik enerji), yonca kuru otu ve su serbest olarak verilmiştir. Deneme grubundaki buzağılara 7-21. günlerde 3 g/gün, 21-49. günlerde 5g/gün SB sabah sütüne ilave edilerek içirilmiştir. Canlı ağırlıklar doğum ağırlığı, 7. gün ve deneme sonuna kadar iki haftada bir yapılan tartımlarla, yem tüketimleri ise günlük olarak belirlenmiştir. Denemenin 7. ve 50. günlerinde her gruptan tesadüfi olarak seçilen 6 hayvandan alınan kan örneklerinde Alanin Aminotransferaz (ALT), Aspartat Aminotransferaz (AST), β-Hidroksibütirk Asit (BHBA), İmmunoglobulin A (IgA) ve Büyüme Hormonu (GH) düzeyleri, dışkı örneklerinde ise E.coli varlığı tespit edilmiştir. Araştırma sonunda, buzağı sütüne SB katkısının IgA, GH ile 21-35. günlerdeki GCAA’nı pozitif yönde etkilediği (p<0.05), ancak, BHBA, AST ve ALT konsantrasyonları ile canlı ağırlık, yem tüketimi ve yem değerlendirme sayısını ise etkilemediği (p>0.05) saptanmıştır. Dışkıda yapılan, E.coli var/yok analizinde deneme grubundaki buzağılarda, %33.33 daha az E.coli baskısı gözlenmiştir. Sonuç olarak, süte SB ilavesinin sütten kesim öncesi buzağılarda bağışıklık, büyüme ve gübre E.coli baskısı üzerine olumlu etki ettiği saptanmıştır.