ETLİK PİLİÇ YEMLERİNE L – KARNİTİN İLAVESİNİN PERFORMANS VE KARKAS ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ


Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2003

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ALİ FATİH ÇEVİK

Danışman: NECMETTİN CEYLAN

Özet:

Bu araştırma, etlik piliç yemlerine farklı düzeylerde L-Karnitin ilavesinin performans ve karkas özelliklerine etkilerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada günlük yaşta 200 adet karışık cinsiyette Ross 308 etlik civciv, 5 tekerrürlü 4 gruba tesadüfi olarak dağıtılmışlardır. Deneme ; kontrol ve kontrol rasyonuna 50, 100 ve 150 ppm karnitin ilave edilerek hazırlanan toplam 4 gruptan oluşmuştur. Araştırma 6 hafta sürdürülmüştür. Araştırma sonu ve beslenme dönemleri itibariyle etlik piliç yemlerine farklı düzeylerde karnitin ilavesinin canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve yemden yararlanma üzerine önemli bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir (P>0.05). Araştırma sonu itibariyle kontrol, 50, 100 ve 150 ppm karnitin ilave edilen gruplar için canlı ağırlık değerleri sırasıyla; 1958.6 g, 2042.2 g, 1973.0 g ve 2061.8 g canlı ağırlık artışı değerleri sırasıyla; 1913.2 g, 1996.8 g, 1927.5 g ve 2016.3 g yem tüketim değerleri sırasıyla; 2996. 8 g, 3127.2 g, 3029.2 g ve 3176.8 g ve yem değerlendirme sayıları sırasıyla; 1.57, 1.57, 1.57 ve 1.58 olarak tespit edilmiştir. Denemede karkas randımanı, but , göğüs ve abdominal yağ oranı karnitin ilavesinden önemli düzeyde etkilenmemiştir(P>0.05). Göğüs ve but etinde protein ve kuru madde düzeyi muamelelere göre önemli düzeyde farklılık göstermemiştir. Ancak göğüs etindeki yağ oranı 150 ppm karnitin ilave edilen grupta 50 ppm ve 100 ppm ilave edilenlere göre önemli düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgulara dayanılarak; etlik piliç yemlerine farklı düzeylerde L-Karnitin ilavesinin performans ve karkas kalitesi üzerine ciddi anlamda önemli bir etkisi olmadığı, ancak kullanımı durumunda da yüksek düzeylerin tercih edilmemesi gerektiğini söylemek mümkündür.