Ceviz kabuğunun kırılma karakteristiklerinin belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2005

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: BARIŞ ÖZGÜR KOÇTÜRK

Danışman: RECAİ GÜRHAN

Özet:

Bu çalışmada, Türkiye’de yetiştirilen Yalova-3, Kaman ve Şebin ceviz çeşitlerinin kabuk kırılma dirençleri ile kırılma enerjileri belirlenmiştir. Ceviz çeşitleri üç farklı nem ( %8, %13 ve %18), üç farklı yüklenme oranı (27,7 mm/min, 43,4 mm/min, 90,9 mm/min) ve üç farklı eksende (x-x, y-y, z-z ) paralel plakalar arasında sıkıştırılarak kırılmıştır. Denemeler sonucunda; her ceviz çeşidinde, nem seviyesinin artmasıyla kırılma kuvvetinin azaldığı, buna karşılık kırılma enerjisinin arttığı saptanmıştır. Bu elde edilen sonuç daha önceki çalışmaları destekler niteliktedir. En yüksek kırılma kuvveti; %8’lik nem seviyesi, z-z yüklenme ekseni ve 90,9 mm/min’lik yüklenme oranı için sırasıyla ortalama olarak 815,87 N, 702,51N, 802,63 N olarak belirlenmiştir. Bunun yanında en düşük kırılma kuvveti ise; %18’lik nem seviyesi, x-x yüklenme ekseni, 43,4 mm/min’lik yüklenme oranı için sırasıyla ortalama olarak 469,87 N, 596 N, 577,52 N olarak bulunmuştur. En yüksek kırılma enerjisi gereksinimi ise; Şebin çeşidi ve % 18’lik nem seviyesi için sırasıyla ortalama olarak 1,195 J ve 1,649 J olarak belirlenmiş, buna karşılık ise en düşük kırılma enerjisi gereksinimi; Yalova-3 çeşidi ve %8’lik nem seviyesi için sırasıyla ortalama olarak 1,009 J ve 0,662 J olarak bulunmuştur.