Hindi etlerinden hareketli aeromonas türlerinin izolasyon ve identifikasyonu


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2006

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ÇETİN KOCA

Danışman: BELGİN SARIMEHMETOĞLU

Özet:

Hindi Etlerinden Hareketli Aeromonas Türlerinin zolasyon ve dentifikasyonuBu çalışmada Ankara'nın değişik semtlerindeki marketlerden alınan paketlenmiş 40göğüs kuşbaşı ve 40 but kuşbaşı örneğinden oluşan toplam 80 hindi eti Aeromonasspp. varlığı yönünden incelenmiştir.Hindi eti örneklerinde hareketli Aeromonas türlerinin izolasyon veidentifikasyonu Compendium of Microbiological Methods for the Analysis of Foodand Agricultural Products'a göre yapılmıştır.Çalışma kapsamında incelenen, 40 hindi but örneğinin 25'inden (%62,50), 40göğüs örneğinin 18'inden (%45,00) olmak üzere toplam 80 örneğin 43'ünden(%53,75) hareketli Aeromonas türleri izole edilmiştir.Hareketli Aeromonas türleri ile kontamine olduğu saptanan 25 hindi butörneğinin, 14'ünden (%56,0) A. hydrophila, 8'inden (%32,0) A. sobria ve 3'ünden(%12,0) A. caviae identifiye edilmiştir. Hareketli Aeromonas spp. ile kontamineolduğu belirlenen 18 hindi göğüs örneğinin ise 11'inde (%61,1) A. hydrophila'ya,2'sinde (%11,1) A. sobria'ya ve 1'inde (%5,6) A. caviae'ya ayrıca birden fazlaAeromonas türü identifiye edilen göğüs eti örneklerinin 2'sinde (%11,1)A. hydrophila ve A. sobria'ya, 1'inde (%5,6) A. hydrophila ve A. caviae'ya, 1'inde(%5,6) ise A. sobria ve A. caviae'ya birlikte rastlanmıştır. Pozitif örneklerden enfazla A. hydrophila türü izole edilmiştir.Sonuç olarak, bu çalışma kapsamında incelenen hindi etlerinin büyükbölümünün hareketli Aeromonas'larla kontamine olduğu saptanmış olup, bu durumhalk sağlığı açısından potansiyel bir risk oluşturmaktadır. Bu nedenle, hindi etiüretiminde hijyen kurallarına titizlikle uyulması ayrıca buzdolabında mümkünolduğunca kısa süre muhafaza edilerek tüketilmesi önerilmektedir. AbstractIsolation and Identification of Motile Aeromonas spp. in Turkey MeatsIn this study a total of 80 turkey meat samples purchased from different supermarketsin Ankara including 40 leg and 40 breast prepacked meat samples were analysed forthe presence of motile Aeromonas species.Isolation and identification of motile Aeromonas spp. in turkey meat sampleswere held using method according to ?Compendium of Microbiological Methods forthe Analysis of Food and Agricultural Products?.According to this study findings, 25 of 40 turkey leg samples (62.50 %) and18 of 40 turkey breast samples (45.00 %) were found to be positive for motileAeromonas spp. Totally 43 of 80 turkey samples (53.75 %) were determined aspositive for motile Aeromonas spp.In 25 positive turkey samples, 14 samples were identified as contaminatedwith A. hydrophila (56 %), 8 were A. sobria (32 %) and 3 were contaminated withA. caviae (12 %) respectively. In 18 positive turkey breast samples, A. hydrophilawas identified in 11 samples ( 61.1 %), A. sobria was identified in 2 samples (11.1%) and A. caviae was isolated in 1 samples (5.6 %). Also it is found that twodifferent motile Aeromonas spp. were isolated in some breast samples; in 2 of thesesamples both A. hydrophila and A. sobria were identified (11.1 %), in 1 of thesesamples A. hydrophila and A. caviae were determined (5.6 %) and also in 1 of thesesamples A. caviae and A. sobria were identified (5.6 %) respectively. A. hydrophilawas isolated as the most prevalent species from all of these positive samples.As a result, most of the turkey meat tested in this study found to becontaminated with significantly at a higher level of motile Aeromonas spp. and it hasbeen potential risk for public health. Consequently, it was suggested that hygienicprecautions must be applied and turkey meat should be consumed after a shortstorage period in a refrigerator.