Halofil Dunaliella türlerinin gliserol üretim kapasitesinin belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2003

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: AŞKIN KAÇKA

Danışman: GÖNÜL DÖNMEZ

Özet:

Bu çalışmada Tuz Gölü (Konya-Türkiye)’nden izole edilmiş dört adet Dunaliella suşu kullanılmıştır. Bu suşların gelişmesine ve gliserol üretimine farklı pH (6, 7, 8 ve 9), NaCl konsantrasyonu (%10, %15, %20 ve %25) ve farklı başlangıç inokülüm miktarlarının (1, 2, 5 ve 10 milyon hücre) etkisi standart Johnson sıvı besiyeri kullanılarak araştırılmıştır. Farklı pH ve NaCl konsantrasyonlarının hem hücre sayısını hem de üretilen gliserol miktarlarını değiştirdiği saptanmıştır. pH’ın en önemli etkisinin hücreleri sayısal olarak arttırmak olduğu bulunmuştur. En yüksek hücre sayısına Dunaliella sp. T-4 suşunun pH 9’da ve %15 NaCl konsantrasyonunda (15,3 x 106 hücre/ml) ulaştığı belirlenmiştir. Hücre sayısıyla orantılı olarak da gliserol üretiminde, klorofil miktarında, kuru ağırlık miktarında ve yaş ağırlık miktarında da artış olmuştur. NaCl konsantrasyonu etkisi denemesinde ise hücre başına en fazla gliserolü Dunaliella sp. T-1 suşu pH 6’da ve %25 NaCl konsantraasyonunda (55,08 µg/106 adet hücre) üretmiştir. Besi ortamında ise en yüksek gliserol düzeyine Dunaliella sp. T-4 suşu pH 9’da ve %15 NaCl konsantrasyonunda (375,48 µg/ml) ulaşmıştır. Dunaliella suşlarının optimum çoğalması için pH’ın 6 yada 9 olması gerektiği ve en yüksek gliserol veriminin de %15 ile %20 NaCl konsantrasyonunda elde edildiği saptanmıştır. Başlangıç inokülüm miktarı denemesinde 2 milyon hücrenin en uygun olduğu belirlenmiştir.