Nohut genotiplerinde kuraklığa bağlı fizyolojik parametreler ve mineral beslenme üzerine salisilik asitin etkisi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2007

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SELAHATTİN SENCAN ÇOBAN

Danışman: AYDIN GÜNEŞ

Özet:

Bu çalışmada, nohut (Cicer arietinum L.) bitkisinin Canıtez-87, Uzunlu-99, Küsmen ve Menemen-92 çeşitlerinin salisilik asit uygulamasıyla kuraklık stresinde semptomatik olan fizyolojik parametrelerde (lipid peroksidasyonu, H2O2 konsantrasyonu, membran permeabilitesi, klorofil vb.) ortaya çıkabilecek değişimlerin belirlenmesi ve salisilik asidin kuraklığa tolerans ve beslenme yönünden nohut çeşitleri üzerine etkisi incelenmiştir. Bu amaçla Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü serasında tesadüf parselleri deneme desenine göre bir sera denemesi kurulmuştur. Çalışmanın sonunda, kuraklığa bağlı olarak bütün çeşitlerin yaş ve kuru ağırlığı azalırken, H2O2 konsantrasyonu önemli düzeyde artış göstermiştir. Ayrıca kuraklıkla birlikte Uzunlu-99 çeşidinin nisbi nem, karoten ve klorofil içerikleri azalmış, lipid peroksidasyonu ise artış göstermiştir. Kurak koşullarda salisilik asit uygulaması ise, çeşitlerin yaprak su tutma kapasitesi, klorofil ve prolin içeriklerinde önemli bir değişim yaratmamasına karşın, yaş ve kuru ağırlığında önemli azalmalara sebep olmuştur. Kuraklık, bütün çeşitlerin N, P, K, Mg ve Mn konsantrasyonlarını artırırken, salisilik asit uygulaması ise, çeşitlerin P, Ca ve Mg konsantrasyonlarını önemli düzeyde artırmıştır.