Farklı dozlardaki hümik asit (HA) uygulamalarının bazı nohut (Cicer arietinum L.) çeşitlerinde verim ve verim ögelerine etkisi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2010

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: GHOLAM ALİ MOKHTARZADEH

Danışman: HAKAN ULUKAN

Özet:

Bu araştırma, 2009 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü’nün Araştırma ve Uygulama Tarlalarında yürütülmüştür. Denememizde kullanılan çeşitler dört adet olup; bunlar, Ç1=ER-99, Ç2=Gökçe, Ç3=ILC-482 ve Ç4=Avustralya’dır. Kullandığımız bu çeşitlere, toz halindeki HA uygulanmış; dozlar D0=0 g, D1=100 g ve D2=200 g şeklinde düzenlenerek; ekimle birlikte sıralara verilmiştir. Üç tekrarlamalı olarak kurulan bu denemede farklı dozlardaki HA uygulamasının, çeşitlerdeki verim ve verim ögelerine etkileri ile en uygun doz veya dozlar ve bunların birbirleri ile etkileşimleri araştırılmıştır. Elde edilen bulgulara göre en yüksek ve en düşük verim ortalamaları şöyle olmuştur: çıkışta bitki sayısı (%)D0 - Ç4 ve D2=200 g - Ç1; bitki boyu (cm) D1=100 g - Ç4 ve D2=200 g - Ç1; ilk bakla yüksekliği (cm) D1= 100 g - Ç4 ve 200 g - Ç1 ile Ç2; bitki dal sayısı (adet) D2=200 g - Ç3 ve D1=100 g - Ç2; bakla sayısı (adet) D1= 100 g - Ç3 ve D2= 200 g - Ç1; bakla tane sayısı (adet) D2=200 g - Ç4 ve D0 - Ç3 ile Ç1; tek bitki verimi (g) D2=200 g - Ç2 ve D2= 200 g - Ç1; bakla boyu (cm) D1= 100 g ile D0 - Ç2 ve D0 - Ç4; birim alan bitki verimi (g/m2) D0 - Ç1 ve D2=200 g – Ç1; 100 tane ağırlığı (g) D0 - Ç1 ve D1= 100 g - Ç4; bitki hasat indeksi (%)D0 - Ç4 ve D2=200 g - Ç4; protein oranı (%) D0 - Ç1 ve D2=200 g - Ç4. Doz ortalamalarında en iyi sonuçlar; çıkışta bitki sayısı (%) D1=100 g ve Ç3’de; bitki boyu (cm) için D1=100 g ve Ç4’de; ilk bakla yüksekliği için (cm) D1=100 g ve Ç4’de; bitki dal sayısı için (adet) D2=200 g ve Ç3; bakla sayısı için (adet) D2=200 g ve Ç3’de bakla tane sayısı için (adet) D2=200 g ve Ç4’de; tek bitki verimi (g) için D1=100 g ve Ç2’de; bakla boyu için (cm) D1=100 g ve Ç2’de; birim alan bitki verimi (g/m2) D0=0 g ve Ç3’de; 100 tane ağırlığı için (g) D0=0 g ve Ç1, Ç2’de; bitki hasat indeksi için (%) D2=200 g ve Ç4’de; protein oranı için (%) D2=200 g ve Ç4 olmuştur.Abstract This study was carried out at the University of Ankara, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops’ Experimental fields during 2008-2009, Ankara, Turkey. Four chickpea cultivars (Cicer arietinum L.) were used; namely Ç1=ER- 99, Ç2=Gökçe, Ç3=ILC- 482 and Ç4=Avustralya. Through the planting these cultivars, the powder of HA, in the dosages of D0=0 g, D1=100 g ve D2=200 g, gave into the plants rows. With three replications of different doses of HA treatments which established in this experiment, yield and yield components in varieties used in the most appropriate dose or doses of the effects and their interaction were investigated. The best results can be mentioned as follows according to investigated traits; emerged plant number (%) D0= 0 g by Ç4 ;for plant height (cm) D1=100 g by Ç4; for first pod height (cm) D1=100 g by Ç4; for number of branch per plant (number), D2=200 g by Ç3; for the number of the pod (number), D1=100 g by Ç3; for the pod yield per plant (g) D2=200 g by Ç4; for single plant yield (g) D2=200 g by Ç2; for the pod length (cm) D1=100 g by Ç2; unit area yield (g/m2) D0=0 g by Ç1; for the 100 seed weight (g) Do=0 g by Ç1; and harvest index (%) D2 =200 g by Ç4 and seed protein (%) D2=200 g by Ç4 The best average of dosages: emerged plant number (%) D1=100 g by Ç3; for plant height and for first pod height (cm) D1=100 g by Ç4; for number of branch per plant unit (number), and for the number of the pod unit (number), D2=200 g by Ç3; for the pod yield per plant unit (g) D2=200 g by Ç4; for single plant yield (g) and for the pod length unit (cm) D1=100 g by Ç2; unit area yield (g/m2) D0= 0 g by Ç3; for the 100 seed weight unit (g) D0=0 g by Ç1 and Ç2; and harvest index, and seed protein unit (%)D2=200 g by Ç4.