Türk fındık yağlarının trigliserit yapılarının belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2011

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SEZER TURHAN

Danışman: AZİZ TEKİN

Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu

Özet:

Çalışmanın amacı Türk fındık yağlarının trigliserit yapılarının belirlenmesidir. Çalışma, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nden 2009 ve 2010 üretim yıllarında hasat edilen sırasıyla 26 ve 24 fındık örneği üzerinde yürütülmüştür. Kullanılan fındık çeşitleri Foşa, Sivri, Mincane, Kalınkara, Karafındık, Yassıbadem, Tombul, Allahverdi, Kuş, Çakıldak, Uzunmusa, Kargalak, Acı, Yuvarlakbadem, Kan, Cavcava, İncekara, Palaz, Bolu’dur. Örneklerin nem ve yağ içerikleri belirlendikten sonra, elde edilen yağlar yağ asidi, β-yerleşimli yağ asidi ve trigliserit dağılımları açısından incelenmiştir. Bulgular fındık örneklerinin nem içeriğinin % 2.49-5.25, yağ içeriğinin ise % 53.95-68.52 değerleri arasında değiştiğini göstermektedir. Yağlarda temel yağ asidi oleik asittir ve miktarı % 77.99-86.63 aralığında değişmektedir. Bazı örneklere ait trigliseritlerin 2-yerleşiminde % 1.5’ten yüksek oranda toplam doymuş yağ asitleri tespit edilmiştir. Fındık yağlarının temel trigliseritleri de OOO, OOL, OOP, SOO ve OLL’dir ve örneklerde triolein (OOO) miktarı % 51.05-68.99 arasında değişen değerler almıştır