Çay Atıklarından Elde Edilen Biyokömürün Mikrobiyel Taşıyıcı Olarak Çay Gelişimi Ve Çay Topraklarının Kimyasal Ve Biyolojik Özelliklerine Etkisi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimi Ve Bitki Besleme Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Esra Kutlu Sezer

Danışman: Ayten Namlı

Özet:

Bu çalışmada Doğu Karadeniz Bölgesi çay topraklarına uygun biyokömür ve PGPR içeren katı biyolojik gübre elde edilmiş ve katı biyogübrenin etkinliğini belirlemek amacıyla inkübasyon denemesi ve Rize ilinde tarla denemesi yürütülmüş, toprak ve bitki örneklemeleri üç sürgün döneminde gerçekleştirilmiştir.

İnkübasyon denemesi süresince, katı biyogübre uygulamalarının tamamı pH’yı artırmıştır.  Farklı oranlarda katı biyogübre uygulamaları, toprağın azot, alınabilir fosfor ve potasyum miktarını kontrole göre artırmış, kimyasal gübreyle de yakın değerlerde olmuştur. Toprağın asit fosfataz, beta glukosidaz ve üreaz enzim aktiviteleri ile toplam bakteri sayısı üzerine B1E 300 +150 kg/da ve B2L 600+150 kg/da gübre uygulamaları daha etkili olmuştur.

Tarla denemesi sonuçlarına göre; toprakların pH’sı 3.2-4.9 arasında değişim göstermiş, pH değerleri yükselmiştir. Her iki hasat döneminde de tüm uygulamalarda alınabilir fosfor 0-7.5 cm toprağında 7.5-15 cm toprağına kıyasla daha yüksek bulunmuş, hasat zamanına bağlı olarak ise, toprakların alınabilir fosfor kapsamları azalmıştır. Mayıs ayına kıyasla Eylül hasat dönemi topraklarında, katı biyogübre uygulamaları kontrol ve kimyasal gübreli kontrolye göre toprakların asit fosfataz, beta glukosidaz ve üreaz enzim aktivitelerini önemli derecede artırmıştır. Çay bitkisi sürgün boyu, sürgün çapı, klorofil ve antosiyanin içerikleri Mayıs hasat döneminde en yüksek ölçülmüş, Temmuz ve Eylül hasat döneminde ise sırasıyla azalmıştır. Yaprak klorofil ve antosiyanin içeriği bütün uygulamalarda önemli oranda artmıştır. Üç hasat dönemi ortalamasına göre, B2L 600kg/da+150kg/da gübre uygulaması yaş yaprak ağırlığını %30.77 oranında, kimyasal gübre ise, yaş yaprak ağırlığını %14.95 oranında artırmıştır.