Türk fındıklarının fitosterol içerikleri


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2005

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: JALE ATEŞ

Danışman: YAKUP SEDAT VELİOĞLU

Özet:

Bu araştırmada ülkemizde yetişen kültür ve yabani olmak üzere 17 çeşit fındığın (Corylus avellana L.) fitosterol içerikleri GC-FID’de belirlenmiş, GC/MS’de doğrulanmıştır. Fındıkta ana fitosterol bileşiği ß-sitosterol olup, bunu kampesterol ve ?5- avenasterol izlemiştir. Örneklerde fitosterol dağılımı mg/kg olarak şu şekilde belirlenmiştir: ß-sitosterol (810,0-1338,8), kampesterol (52,0-90,2), ?5- avenasterol (29,8-75,9), sitostanol (34,01-62,8), stigmasterol (10,0-19,5), kampestanol (6,9-31,7), klerosterol (9,1-17,7), ?7-avenasterol (5,4-11,9), ? 5,24- stigmastadienol (3,8-11,5) ve ?7-stigmastenol (5,4-11,9). Toplam fitosterol miktarı açısından en zengin ve en fakir çeşitler sırasıyla Kuş (1622,0 mg/kg) ve Sivri (987,8 mg/kg)’dir. Çeşitlerin fitosterol içerikleri istatistiki olarak birbirinden farklı (p<0,01) bulunmuştur. Tüm Türk fındık çeşitleri önemli fitosterol kaynağıdır.