Gökkuşağı alabalığı rasyonlarına maya otolizatı ilavesinin performans, bazı kan parametreleri ve lizozim aktivitesi üzerine etkisi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2010

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: AYŞEGÜL USTAOĞLU GÜVEN

Danışman: SAKİNE YALÇIN

Özet:

Bu araştırma, gökkuşağı alabalıkları (Oncorhynchus mykiss) rasyonlarına farklı düzeylerde maya otolizatı (Saccharomyces cerevisiae) ilavesinin performans, bazı kan parametreleri ve lizozim aktivitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada hayvan materyali olarak ortalama ağırlıkları 35 gram olan 180 adet gökkuşağı alabalığı kullanılmıştır. Deneme her biri 60 adet hayvandan meydana gelen 1 kontrol ve 2 deneme olmak üzere toplam 3 grup halinde yürütülmüştür. Her grup 20 balıktan oluşan 3 alt gruba ayrılmıştır. Birinci ve ikinci deneme grupları rasyonlarına sırasıyla %0,1 ve 0,2 düzeylerinde maya otolizatı (Saccharomyces cerevisiae) ilave edilmiştir. Deneme 8 hafta sürdürülmüştür. Sekiz haftalık deneme sonunda yemlerine maya otolizatı ilave edilen balıkların canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı ve spesifik büyüme hızı kontrol grubuna göre önemli derecede yükselmiştir (P<0.05). Rasyonlarda maya otolizatı kullanımı yemden yararlanma oranını olumlu yönde etkilemiştir (P<0.05). Alabalık rasyonlarına maya otolizatı ilavesi deneme sonunda boy, kondisyon faktörü, serum lizozim aktivitesi, toplam protein ve kolesterol değerleri arasında farklılık yaratmamıştır, serum trigliserit düzeyi maya otolizatı ilavesi ile azalmıştır(P<0.05).. Rasyonlarına maya otolizatı ilave edilmiş balıklara ait karaciğer lizozim düzeyleri kontrol grubundan istatistiki olarak yüksek bulunmuştur (P<0.001). Sonuç olarak, alabalık rasyonlarına maya otolizatı ilavesinin özellikle %0.2 maya otolizatının performans üzerine olumlu etkilere sahip olduğu görülmüştür.AbstractThis experiment was carried out to determine the effects of dietary yeast autolysate (Saccharomyces cerevisiae) supplementation to the rainbow trout diets on the performance characteristics, some blood parameters and lysozyme activity in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). A total of 180 rainbow trout about 35 g used in this experiment. They were divided into one control group and two treatment groups each containing 60 fishes. Each group was divided into three replicate groups each containing 20 fishes. The diets of the first and second treatment groups were supplemented with 0.1% and 0,2 yeast autolysate (Saccharomyces cerevisiae), respectively. The experimental period lasted 8 weeks. Fishes fed diets with yeast autolysate exhibited higher live weight, live weight gain and specific growth rate than those fed with control diet (P<0.05) after 8 weeks experimental period. Feed efficiency ratio was improved using yeast autolysate in diets (P<0.05). There were no significant differences among the groups on length, condition factor, serum lysozym activity, serum total protein and serum cholesterol at the end of the experiment. Serum triglyceride levels decrease with dietary yeast autolysate (P<0.05). . Liver lysozyme is statically higher in fishes fed diets with yeast autolysate supplementation than control diet (P<0.001). As a result yeast autolysate supplementation especially 0.2% yeast autolysate improve performance in ranbow trout.