Bazı biber (Capsicum annuum L.) çeşitlerinin ssr markerlar ile moleküler karakterizasyonu


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2018

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: AYŞE ŞEKER

Danışman: GÖLGE SARIKAMIŞ

Özet:

Biber (Capsicum annuum L.) ülkemizde ve dünyada yaygın olarak üretilen ve tüketilen bir sebze türüdür. Biber, taze, kurutulmuş veya turşu olarak tüketiminin yanında, ilaç ve boya sektöründe de kullanılmaktadır. Bu sebze türünde genetik alt yapının belirlenmesi, biber ile yapılacak olan ıslah çalışmaları için önemli bir adımı oluşturmaktadır. Kapya, dolma, sivri ve çarliston biber çeşitlerinden oluşan biber populasyonunun moleküler karakterizasyonu için yapılan bu çalışma, SSR moleküler markerleri kullanılarak yürütülmüştür. Toplamda 30 adet kapya, dolma, sivri ve çarliston biber çeşitlerinin kullanıldığı çalışmada tüm genotipler 6 SSR primeri ile taranarak çeşitlerin incelenen SSR lokuslarına göre genetik ilişkisi belirlenmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda çeşitlerin incelenen SSR lokuslarında genetik varyasyonunun düşük olduğu belirlenmiştir. Sunulan çalışma ile ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen bazı biber çeşitlerinin SSR markerlar ile moleküler taraması yapılmış, literatür bilgileri ışığında biberde geliştirilen bazı SSR markerların çeşit ayrımında kullanım potansiyelleri değerlendirilmiştir