Üniversite öğrencilerinin beslenme durumları ve antropometrik profillerininin belirlenmesi: Erzincan örneği


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2016

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Sevda ÖZÜTÜRKER

Danışman: Başak Koca Özer

Özet:

Çalışmamızın amacı; ileriye yönelik beslenme alışkanlıklarının yerleştiği kritik bir dönem içerisinde olan üniversite öğrencilerinin vücut kompozisyonunu belirlemek, mevcut referans değerlerle karşılaştırmak, beslenme alışkanlıklarını anketlerle saptayarak öğrencilerin beslenme örüntüsü sonucunda şekillenen fiziki yapısını antropometrik yöntemlerle değerlendirerek vücut bileşiminin yaş ve cinsiyetlere göre değişimi ortaya koymaktır. Bulgularımıza göre vücut ağırlığı ortalama değeri erkek öğrencilerde 71,66kg, kadın öğrencilerde 57,20 kg’dır. Boy uzunluğu ortalama değerleri incelendiğinde; erkek öğrencilerin 175,91 mm, kadın öğrencilerin ise 161,49 mm olduğu gözlenmiştir. Bu veriler sonucunda ulaştığımız BKE ortalama değerleri erkek öğrencilerde 23,15 kg/m², kadın öğrencilerde 21,99 kg/m²’dir. Örneklemin bel/kalça oranı ortalama değeri erkek öğrencilerde 0,81, kadın öğrencilerde 0,70 olarak bulunmuştur. DKK ortalama değerleri incelendiğinde, Triceps DKK erkeklerde 8,39 mm, kadınlarda 14,91 mm olarak ölçülmüştür. Erkeklerde 0,90 ve kadınlarda 0,85 üzerinde olan bel/kalça oranı riskli kabul edilmektedir. Örneklemimizde bel/kalça oranında risk grubunda öğrenci bulunmamaktadır. Örnekleme ait verilerin yaş gruplarına ayrılamadan cinsiyetler arasındaki istatistiki farkı incelendiğinde, supraspinale ve kalça genişliği değişkenlerinin p<0,05, diğer tüm değişkenlerin ise p<0,001 düzeyinde anlamlı istatistiki fark bulunmaktadır. Öğrencilerin BKE değerleri ve barınma yerleri incelendiğinde zayıf öğrencilerin %50’si; obez öğrencilerin ise %60’ı yurtta kalmaktadır. Yurtta yeterli ve dengeli beslenemeyen öğrencilerin BKE değerlerinde sapmalar söz konusudur. Öğrencilerin %86’sı öğün atladığını belirtmiştir. Bunun en önemli sebebinin zaman yetersizliği olduğunu bildirmiştir. Öğrencilerin öğün tüketim yerleri analiz edilip tablolar halinde sunulmuştur. Örnekleme dahil olan öğrencilerin beden algısı test sonuçları analiz edildiğinde erkek öğrencilerin %46’sı, kadın öğrencilerin 48,8’i sağlık açısından “aşırı duyarlı” olduğu tespit edilmiştir. BKE değerlerine göre zayıf öğrenciler arasında anksiyete düzeyinde olan hiçbir öğrenciye rastlanmamıştır. Ölçek sonuçlarına göre zayıf öğrencilerin %50’si ve normal öğrencilerin %29,6’sı duyarlı, aşırı şişman öğrencilerin %42,4’ü ve obez öğrencilerin %70’i aşırı duyarlıdır. Öğrencilerin devam ettikleri fakülteleri açısından beden algısı test sonuçları birlikte değerlendirilmiş ve tablolar halinde sunulmuştur. Tüm bölümlerde en yüksek beden algısı oranı “aşırı duyarlı” olarak tespit edilmiştir. Örneklemimiz Türkiye’de yapılan diğer çalışmalarla karşılaştırıldığında benzer sonuçlar gösterirken, Dünya’da referans değerleri olarak kullanılan CDC verileri ile karşılaştırıldığında özellikle boy, ağırlık ve BKE değerlerinin çalışmamız değerlerinden daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Bu araştırma; üniversite eğitimi gören gençlerin, vücut kompozisyonunu belirleyen ölçümlerin alınması, alınan değerlerin var olan referans ve standartlarla karşılaştırılması, vücut algılarının anketlerle saptanması, beslenme alışkanlıklarının anketlerle saptanması ve bireylerin fiziki durumlarının beslenme örüntüleri üzerindeki etkilerini tespit etmek amacıyla yürütülmesi planlanmıştır. Yanlış beslenme alışkanlıklarını saptanması ve öğrencilere beslenme eğitimi vermek, alışkanlık kazandırmak, gençliğimizin sağlığı ve başarısı yönünden bir zorunluluktur. Çalışmamızda elde edilen verilerin ülke genelini yansıtmayacağı bilinse de, yapılan çalışmalara ışık tutacağı kanısındayız.AbstractThe purpose of the study is to determine the body composition, to compare with current result and to show the changing of the body component according to age and sex by evaluating with anthropometric methods. According to our results the approximate body weight is 71,66 for male students and in female students it is 57.20. The approximate length is 175,91mm for male students and in female students it is 161,49mm. The approximate BMI that we reached through these studies is 23,15 kg/m2 for male students and it is 21,99 kg/m2 for female students. The approximate waist-hip ratio of my examples is 0,81 in male students and it is 0,70 in female students. When the skinfold thickness is examined the triceps is 8,39 mm in male students and it is 14,91 in female students. Male students whose skinfold thickness is more than 0.90 are accapted as risky and it is 0,85 for female students. There are not any students who are at risk for waist-hip ratio. When the difference among sexes without dividing it into groups of age, it is found that the wideness between supraspinale and hip as p<0,05 and the others as p<0,001. When the accomodation facililties and BMI of students are examined it is found that 50 percent of thin students stay at dormitory and 60 percent of obese students stay at dormitory. There can be some distortion in BKE of students who stay at dormitory because of unbalanced diet. 86 percent of students state that they skip meal. It is declared that the most important cause of it is insufficient time. The paleces, where students eat meal are analized and put forward as tables. When the result of the body perception of students who are in examples are tested, It is determined that 48,8 percent of female students and 46 percent of male students are extremely sensitive.There are not any thin students who are at level of anxiety. According to results, 50 percent of thin students and 29,6 percent of normal stuedents are sensitive, 42,4 percent of overweight students and 70 percent of obese students are extremley sensitive. The results of the test and body perception in that he faculty that students go on are evaluated together an put forward as tables. The highest body perception ratio is determined as overweight. While our examples show similar results with the other studies in Turkey, there are some differences between our examples and CDC that is used as a world reference result in weight and length. This survey is planned to determine the effects of diet on physical condition, to determine eating habbits thanks to questionnaires, to determine body perception thanks to quationnaire, to take measurement that determines body composition and to compare the results that we reachef with standard results. To determine the wrong eating habbit and educate students about it is an obligation for their health. Although our studies do not reflect whole country, we think that this study will light the way for other studies.