Yapraktan uygulanan çinkonun Kalecik karası (Vitis vinifera L. ) üzüm çeşidinde verim ve bazı kalite ölçütleri üzerine etkisi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2006

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: UMUT KOÇ

Danışman: SÜLEYMAN TABAN

Özet:

Bu çalışmada, çinkonun önemli bir şaraplık üzüm çeşidi olan 41B anacı üzerine aşılı açıkköklü fidanlarla dikilmiş olan Kalecik Karası (Vitis vinifera L.) 'nın verimi ve bazı kaliteparametreleri üzerine etkisi incelenmiştir.Çalışmada, çinko çiçeklenmeden hemen önce ve ben düşme döneminde olmak üzere iki kez,yapraktan % 0.0, % 0.05 ve % 0.1 Zn olacak şekilde ZnSO4.7H2O dan uygulanmıştır. Yaprakörnekleri; a) çinko uygulaması yapılmadan önce (birinci örnekleme), b) birinci uygulamadanyaklaşık 20 gün sonra (ikinci örnekleme) ve c) ikinci uygulamadan sonra hasat döneminde(üçüncü örnekleme) alınmıştır. Meyve örnekleri ise hasat anında alınmıştır. Yapraktan çinkouygulamaları, yaş üzüm verimi, yaprak ve meyve çinko miktarı ile teorik alkol miktarınıarttırmıştır. Verim, kontrol grubuna bağlı olarak sırasıyla % 54.5 ve % 31.5 oranında artarken,omca başına verim % 44.4 ve % 30 oranında artmıştır. Buna karşın toplam suda eriyebilirkuru madde, alkol, titre edilebilir asit miktarını, renk ve pH değerlerinin üzerinde önemli biretkisinin olmadığı istatistiksel olarak belirlenmiştir. AbstractThis study analysed the effect of zinc in regards to yield and other quality parameters whenapplied to grafted open rooted saplings of Kalecik Karası (Vitis vinifera L) planted on 41Broot stockIn the study, zinc was formulated at % 0.0, % 0.05 and %0.1 Zn suitably and then applied viaZnSO4.7H2O, once right before flowering and once during the colour transformation phasevia the leaf. Samples of leaf were taken at three seperate intervals a) before any zinc wasapplied (1st sample), b) around 20 days after first application (2nd sample) and c) after secondapplication and during the harvest period (3rd sample). Fruit samples were also taken duringthe harvest period. The application of zinc via the leaf proved an increase in the yield of moistgrapes, the level of zinc in the leaf and fruit aswell as their theoretical alcohol content. Yieldcompared to the control group increased in order of % 54.5 and % 31.5 respectively, whileyield per plant also increased % 44.4 and % 30. Futhermore, gathered statistical datadetermined that the zinc application had no ill effect on total dry material which coulddissolve in water, alcohol, level of acid which may vibrate, colour and/or pH values.