Hemodiyaliz hastalarında diyaliz modalitelerinin kas gücü ve fizik performansa etkisi


Kutlay S., Kumru G.

Project Supported by Higher Education Institutions, 2022 - 2024

  • Project Type: Project Supported by Higher Education Institutions
  • Begin Date: June 2022
  • End Date: December 2024

Project Abstract

Renal replasman tedavisi ihtiyacı olan son böbrek yetmezliği morbidite ve mortalitesi yüksek önemli bir halk sağlığı sorunudur. Hemodiyaliz dünyada en çok tercih edilen tedavi yöntemidir. Diyaliz hastalarında kas gücü, kas kütlesi, fizik performans ve fiziksel aktivite kaybı yaşanmaktadır. İdrar sedimentinin mikroskobik incelemesi akut böbrek yetmezliğinin ayırıcı tanısı ve ciddiyeti ile ilişkilidir.
Kronik hemodiyaliz hastaları ve diyaliz endikasyonu olan akut böbrek yetmezliği hastaları konvansiyonel yüksek akışlı hemodiyaliz, hemodiyafiltrasyon ya da medium-cutoff hemodiyalize alınacaklardır. Kronik hemodiyaliz hastalarında kas gücü “El kavrama gücü testi” ve “5 defa oturup kalkma testi”, fiziksel performans “4 metre yürüme testi”, kas kütlesi biyoelektrik impedans analizi, fiziksel aktivite anketi ve diyaliz yeterliliği değerlendirilecektir. Diyaliz endikasyonu olan akut böbrek yetmezliği hastalarında idrar sedimenti skoru ve endikasyon olması halinde renal biyopsi sonucu değerlendirilecektir.
Kronik hemodiyaliz hastalarında farklı diyaliz modaliteleri ile kas gücü, kas kütlesi, fizik performans değişimi ve diyaliz yeterliliği arasındaki ilişki, diyaliz endikasyonu olan akut böbrek yetmezliği hastalarında farklı diyaliz modalitelerinin renal sağkalıma etkisi ve idrar sedimentinin prognostik katkısı ortaya konacaktır.
Çalışmamız üç hemodiyaliz modalitesinin (yüksek akışlı hemodiyaliz, hemodiyafiltrasyon ve medium cut-off hemodiyaliz) fiziksel performans ve aktivite ve akut böbrek yetmezliğinde renal sağkalıma etkisinin ortak olarak değerlendirildiği literatürde ilk prospektif çalışma olma özelliğini taşımaktadır.