Diğer Uluslararası Fon Programları, 2021 - 2024
Azerbaycan Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı'na bağlı Tarımsal Hizmetler Ajansı (ASA), 14 Ocak 2019 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulmuştur. Ajans, Tarım Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Devlet Fitosaniter Hizmeti, Devlet Veteriner Hizmeti, Bitki ve Tohum Kontrolü Kayıt Devlet Hizmeti ve Ana Devlet Teknik Kontrol Hizmeti'ni bir araya getirmiştir. ASA, Laboratuvar, Uzmanlık ve Sertifikasyon Merkezi (Merkez Laboratuvarı), 11 Bölgesel Agro-kimyasal Laboratuvar, 1 Ulusal ve 12 Bölgesel Tohum Sertifikasyon Merkezi, 11 Devlet Çeşit Deneme İstasyonu ve 5 Biyolojik Laboratuvar işletmektedir. Ajans, 500'ü Merkez Laboratuvarı'nda olmak üzere toplamda 4.250 kişiyi istihdam etmektedir. Bu laboratuvarlar, kendi alanlarında çiftçilere temel hizmetler sunmaktadır.
Projenin genel amacı, ASA bünyesinde faaliyet gösteren tüm laboratuvarların etkin bir yönetim ve denetim sistemi geliştirilmesi, teknik kapasitenin artırılması, gerekli ekipmanların temin edilmesi, yeni ve en ileri düzeydeki yöntemlerin benimsenmesi, uluslararası sertifikasyon sağlanması ve bu hizmetlerin çiftçilere çevrimiçi bir platform aracılığıyla sunulmasını sağlamak suretiyle desteklenmesi ve iyileştirilmesidir.
Bu kapsamda, Merkez Laboratuvarı ile birlikte faaliyet gösteren Ulusal Tohum Sertifikasyon Merkezi'nin ISTA (Uluslararası Tohum Test Birliği) standartlarına ve şemalarına uygun olarak uluslararası akreditasyon alması için destek sağlanacaktır. Laboratuvarın tohum test etme yetenekleri ve numune alma uygulamaları ISTA standartlarına göre değerlendirilecek ve ISTA yönergelerinde belirtilen kurallar, yöntemler, şemalar ve ilkelere uyum sağlamak için bir eylem planı geliştirilecektir. Laboratuvar personeli ve yönetimi için sertifikasyonun uygulanması ve buğday, arpa, mısır, çeltik, baklagiller (bezelye, mercimek), yem bitkileri (yonca, saman), sebze bitkileri (domates, salatalık, lahana, soğan vb.), patates ve pamuk gibi öncelikli ürünlerin tarla kontrolü (approbasyon) konularında yerinde atölye çalışmaları ve eğitimler düzenlenecektir. Tohum laboratuvarlarının modern ekipman ihtiyaçları da değerlendirilecektir. Bu alanda birleşik bir sertifikasyon sistemi oluşturulacak, tarım üreticileri için elektronik bir veritabanı kurulacak ve tek bir kalite kontrol sistemi oluşturulacaktır. Sonuç olarak, uluslararası akreditasyonun alınması ve tam işlevsel bir sertifikasyon sisteminin kurulması, tarım üreticilerinin sertifikalı tohum ve fidan kullanımını artırması beklenmektedir.
Agro-kimyasal laboratuvarlar modernize edilecek ve toprakların agro-kimyasal analizi gerçekleştirilecektir. Toplanan verilere dayanarak, ekili alanların kimyasal, fiziksel ve biyolojik toprak özelliklerinin durumu ile tuzluluk, erozyon, toprak organik karbon içeriği ve diğer önemli toprak özellikleri ve fonksiyonları gibi diğer temel bilgileri yansıtan ayrıntılı toprak özellik haritalarının hazırlanması mümkün olacaktır. Ulusal bir toprak bilgi sistemi kurulması hedeflenmekte olup, üretilen bilgi ve veri setleri, tam işlevsel bir çevrimiçi Azerbaycan Toprak Bilgi Sistemi (AzSIS) aracılığıyla tüm paydaşların erişimine sunulacaktır.
Ulusal toprak bilgi sistemi (AzSIS), tarımsal yayım hizmetleri tarafından sürdürülebilir toprak yönetimi ilke ve uygulamalarının yeterli şekilde dahil edilmesine yardımcı olacak ve çiftçilerin her toprak tipinin verimliliği ve ürün gereksinimlerine göre gübre uygulama önerileri de dahil olmak üzere faaliyetlerini ve tarımsal kararlarını ayarlamalarına olanak tanıyacaktır. Bu, üreticiler için verimliliğin artmasına ve maliyetlerin düşmesine yol açmakla kalmayacak, aynı zamanda gübrelerin ve sulama suyunun aşırı kullanımını azaltarak çevresel faydalar sağlayacak ve toprak ve su kirliliğini önleyecektir. Tohum sertifikasyon laboratuvarlarında olduğu gibi, personelin teorik ve pratik bilgi ve kapasiteleri eğitimler ve yerinde atölye çalışmaları ile artırılacaktır.
Bitki çeşit deneme istasyonları, son yıllarda modern ekipmanların temini ile yükseltilmiştir. Ancak, laboratuvar personelinin kapasitesinin mevcut modern ekipmanları tam olarak kullanabilmesi için daha da geliştirilmesi gerekmektedir. İstasyonların etkili bitki çeşit testleri yapma konusundaki teknik kapasitesi, modern parsel ekim ve hasat makinelerinin temini ve personelin bunları etkili bir şekilde kullanması için eğitilmesi yoluyla önemli ölçüde güçlendirilecektir. Ayrıca, biyolojik laboratuvarlarda entomofag böceklerin üretimi için kullanılan yöntemler gözden geçirilecek ve bu laboratuvarlarda yeni yöntemler tanıtılacak, gerekli personel eğitimi ile birlikte daha geniş bir entegre zararlı yönetim sisteminin parçası olarak uygulanacaktır.