Derin Öğrenme Tabanlı Otonom Bölgesel Pülverizasyon Sistemi Tasarımı


Çetin N. (Yürütücü), Ulu B., Ergin Ö. F., Ulu B., Yıldırım Ş., Uzun A.

TÜBİTAK Projesi, 2024 - 2027

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Nisan 2024
  • Bitiş Tarihi: Nisan 2027

Proje Özeti

Bitkisel üretim süreçlerinde ihtiyaca göre uygulanan çeşitli besin elementleri bitkinin fizyolojik gelişimine, kalitesine ve verimine doğrudan etki etmektedir. Geniş arazilere tesis edilmiş modern elma bahçelerinde ürün gelişimi ve meyve tutumu açısından aynı arazi içerisinde değişkenlikler gözlemlenebilmektedir. Meydana gelen bu değişkenlikleri dikkate alarak gübreleme, ilaçlama ve bakım işlemlerinin değişken düzeyli gerçekleştirilmesi girdi maliyetlerinin azaltılmasını, fazla kimyasal kullanımının önüne geçilmesini, işgücünden ve zamandan tasarruf edilmesini sağlayacaktır. Söz konusu gübreleme bileşenlerinden birisi olan ve proje kapsamında pülverizasyon işlemi otonomlaştırılacak “kalsiyumun” meyve üzerindeki eksikliğinin belirtileri ve sonuçları başta acı benek hastalığı olmak üzere birçok fizyolojik sorun ile tariflenmektedir. Kalsiyum eksikliğinin neden olduğu zararları engellemek için üretim süreci boyunca 8-10 defa kalsiyum uygulaması yapılmaktadır. Meyve tutumunun ağaçtan ağaca değiştiği durumlarda, meyvesiz ağaçlara üretim sezonu boyunca kalsiyum uygulaması yapmak üreticilerin karşılığını alamadığı ciddi bir maliyet kalemi olarak karşılarına çıkmaktadır. Tarım Bakanlığının 2021 verilerine göre ülkemizde 170.903.000 dekarlık alanda elma üretimi yapılmaktadır. Söz konusu üretim alanlarının %10’luk kesiminde meyve tutumunda dalgalanma olması ve yalnızca %5’lik üreticinin benzer miktarda kalsiyum gübresini gereksiz kullanması durumunda ülke ekonomisinde 683.612.000 tl’lik bir israfa yol açılacağı öngörülmektedir. Planlanan proje kapsamında her ne kadar kalsiyum uygulanmasına odaklanılsa da azot, potasyum ve güneş koruma ürünlerinin uygulanmaları konusunda da kullanılabilir bir sistemin ortaya koyulacağı açıktır.

Önerilen proje ile yapay zekâ destekli otonom bölgesel püskürtme yapabilen bir sistem tasarlanması amaçlanmıştır. Bu sistemde, traktörün ön kaputunun her iki yanına RGB aksiyon kamerası yerleştirilecek, turbo atomizörde bulunan 16 püskürtme memesi, 8 selenoid valf ile kontrol edilecek ve GNSS ile konum/hız verileri elde edilerek püskürtme memeleri tetiklenecektir. Geliştirilecek olan derin öğrenme/görüntü işleme tabanlı otonom sistem ile farklı çeşitlere (Scarlet Spur-Golden Delicious), farklı dönem/saatlerde (fizyolojik gelişimine göre 1. dönem gündüz, 2. ve 3. dönem gece) kalsiyum uygulanacak ve geleneksel (kontrol grubu) yöntem ile farklılıkları karşılaştırmalı olarak analiz edilecektir. Çalışmada, son yıllarda tarımsal çalışmalarda oldukça yüksek doğruluk oranlarına sahip ve performanslarının yüksek olması sebebiyle fastai kütüphanesinden ResNet ve ConvNeXt modelleri kullanılacaktır. Ayrıca, uygulamalar arası farklılıkların ortaya konulması amacıyla derim sonrası elmalarda fenolojik ve kalsiyum analizleri gerçekleştirilecektir. Bununla birlikte, püskürtme performansının belirlenmesi için suya duyarlı kartlar kullanılarak yüzey kaplama oranı, birim alana ulaşan damla hacmi (damla birikimi) ve birim alanda damla sayısı ortaya konulacaktır.

Literatürde püskürtme sistemini kontrol etmek amacıyla ortaya konulmuş çalışmalar mevcut olmakla birlikte bu çalışmalar uygulama etkinliği açısından sınırlıdır. Otonom olarak ilaçlama sisteminin kullanılmasını öneren bazı uygulamalar büyük ve modern bahçelerde uygulanmadığından verimliliği tam olarak kanıtlanamamıştır. Burada, tamamen robotik bir sistem ile pülverizasyon uygulamasının gerçekleştirilebilmesi batarya problemleri, ihtiyaç duyulan püskürtme basıncının ve ilaçlama hacminin sağlanamaması, farklı arazi şartlarına uygun robotik sistem tasarımın oluşturulamaması ve düşük iş başarısı gibi sorunlar dikkate alındığında bu sistemler maliyet ve uygulanabilirlik açısından gerçekçi bulunmamaktadır. Buna ek olarak, mevcut çalışmalar genel olarak ultrasonik sensörler kullanılarak kanopi varlığına göre püskürtme yapabilen sistemlere odaklanmıştır. Bitkilerin kanopileri mekânsal ve zamansal olarak değişken olup tek dozaj tipi tüm ağaçlar için yeterli olmayacaktır. Bunun yanı sıra çalışmalar, çoğunlukla hastalıklarla ve zararlılarla mücadeleye odaklanmış olup bir bilgisayarın tek bir sensörden büyük miktarda veri toplama yeteneği ile oluşturulmuştur. Hesaplamaya yönelik yüksek talep, gerçek zamanlı uygulamaları sınırlayan ciddi bir görüş sistemi eksikliğidir. Ek olarak, ultrasonik sensörlerle gerçekleştirilen işlemlerde, görüntü bazlı çalışılmadığı ve ürün-kanopi tespitinde yeterli doğruluğa ulaşılamadığı tespit edilmiştir.

Teklif edilen projenin nihayetinde ulaşılmak istenen hedefler ise (yaygın etki); elma bahçelerinde gereksiz kalsiyum uygulamasının azaltılması, doğru dozaj uygulaması ile oluşabilecek hastalıklara engel olunması, geleneksel sistemlere kolay bir şekilde entegre edilebilen ekonomik bir prototip tasarlanması, gelecek çalışmalarda farklı besin elementleri ve farklı çeşitlerde/türlerde uygulamalar yapılması, konuyla ilgili literatüre çıktılar sunulması, COST aksiyonuna dahil olunup konuyla ilgili toplantılara katılım gösterilerek uluslararası akademik ağın geliştirilmesi ve genç araştırmacıların yetiştirilmesine katkı sağlanmasıdır.