Gamma spektroskopisinde iz sürme tekniğinin geliştirilmesi ve AGATA Projesine aktif katılım


Creative Commons License

Ataç Nyberg A.(Yürütücü), Kaşkaş Öztepe A., Şenyiğit M.

TÜBİTAK Projesi, 2006 - 2009

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Temmuz 2006
  • Bitiş Tarihi: Temmuz 2009

Proje Özeti

Bu projenin amacı, Nükleer Fizik alanının geleceğe yönelik en önemli projelerinden biri olan AGATA projesine Türkiye’nin aktif katılımını sağlamaktır. AGATA, 10 Avrupa Ülkesi ve 40’ın üzerinde araştırma biriminin oluşturduğu ortak bir Avrupa projesidir. Ayrıca, AGATA bu proje dâhilinde geliştirilmekte olan foton detektör küresinin adıdır. AGATA’nın 180 tane yüksek saflıktaki Germanyum yarı iletken (HPGe) detektöründen oluşması, detektörlerin üçlü modüller halinde küreye yerleştirilmesi ve her detektörün 36 tane birbirinden elektronik olarak ayrılmış bölüme ayrılmış olması planlanmıştır. Detektörlerin ayrı bölümlere ayrılmış
olması ve AGATA için özel olarak geliştirilmekte olan dijital sinyal tekniği ile Compton saçılmasına uğrayan gamma-ışınlarının izleri detektör küresi içinde takip edilebilecektir.
Bu proje kapsamında, iz süreme algoritmalarının iyileştirilmesi amacı ile simülasyonlar yapılmış, ağır iyon füzyon reaksiyonları sonucu salınacak olan nötron ve gamma ışınlarının ayrışımını sağlamak üzere yeni bir metot geliştirilmiştir. Ayrıca, ilk kurulan AGATA üçlü detektörü ile yapılan test deneyine katılınmış, yeni deney önerileri hazırlanmıştır. Simülasyon çalışmalarımız yayına dönüştürülmüştür. Bundan da önemlisi, hazırlanmış olan deney önerileri ile ekibimizin AGATA birliği içindeki pozisyonu güçlendirilmiştir.