Güroy D.(Yürütücü), Öksüz M., Güroy B., Genç E., Ateş M., Bilen S., et al.
TÜBİTAK Projesi, 2023 - 2027
Proje kapsamında, ülkemiz kıyı sularında bulunan ve maliyeti diğer birçok bitkisel ve hayvansal ürüne göre ucuz olan; yenilebilir yeşil yosunların (Ulva sp. ve Codium sp.) fermantasyon teknolojisi kullanılarak, nitelik bakımından besleyici, değerli ve dolayısıyla katma değeri yüksek olan iki farklı ürün (yem katkısı ve biyoplastik ambalaj) elde edilmesi hedeflenmiştir. Balıklar, ham alglerin hücre duvarlarını tam olarak parçalayamadığı için alglerin besin maddelerini ve biyoaktif bileşenlerini verimli bir şekilde kullanamazlar.
Fermantasyon teknolojisi, alglerdeki besleyici olmayan faktörleri ortadan kaldırmak, besin maddelerini ve biyoaktif bileşenlerini artırmak için kullanılan yöntemlerden biridir. Bu yöntem kullanılarak, balıklarda sindirim oranının daha yüksek olduğu, doğal ve yerli bir ürün ortaya konulması amaçlanmıştır. Ayrıca alglerden doğal biyopolimer (poli 3-hidroksibutirat, PHB) üretilerek pratikte kullanılabilirliği değerlendirilecektir. Bu bağlamda, proje içeriğinin su ürünleri yetiştiricilik sektörüne, yem üretim sektörüne, su ürünleri işleme sektörüne ve polimer sektörüne yönelik kapsamlı bir etki düzeyi bulunmaktadır.