Bcl-2 inhibitörü metil sülfonil grubu taşıyan yeni benzimidazol türevlerinin sentezi, yapı aydınlatılmaları, in vitro ve in vivo üçlü negatif meme kanseri modelinde biyolojik aktivite ve moleküler doking çalışmaları


Alagöz Z. (Yürütücü), Mutlu P., Doğan T.

TÜBİTAK Projesi, 2023 - 2026

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Ağustos 2023
  • Bitiş Tarihi: Ağustos 2026

Proje Özeti

Günümüzde, mevcut ilaçlar ve kombinasyonları ile kanser kemoterapisi yetersiz kalmakta ve birçok kanser türünde tedavi sağlanamamaktadır. Gelişmiş ülke insanlarının da en önemli sağlık sorunlarının başında kanser ve kanserin tedavisi gelmektedir. Günümüzde, tek başına cerrahi veya radyasyonla tedavi başarısı %20 iken, kemoterapi ile tedavi başarısı %75'lere kadar çıkmıştır. Ancak bütün bu gelişmelere karşın, kardiyovasküler sisteme ait hastalıklardan sonra kanser, hala ölümlerin en sık ikinci nedenidir. Mevcut antikanser ilaçların çoğu düşük biyoyararlanım, toksisiste ve ilaç direnci gibi istenmeyen yan etkiler göstermektedir. Yoğun araştırmalara rağmen etkili, selektif ve toksisitesi az antikanser ilaçların gelişimi mümkün olamamıştır.

 

 

a)     Bu çalışmada ana hedef etkili antikanser aktiviteye sahip yeni metil sülfonil sübstitüe 2-aril benzimidazol türevleri tasarlanarak yeni hedef bileşiklerin elde edilmesidir.

b)     Antikanser aktivitenin mekanizmasını açıklayabilmek için, moleküler modelleme ve yapı-aktivite çalışmaları yapılarak, aktivitenin kritik olan hedeflerini tayin etmek amaçlanmaktadır. Böylece bu tip ilaçların klinik olarak gelişimine hız kazandırmak mümkün olabilecektir.

c)     Saflık kontrolu ve kimyasal yapıları elemental analiz, 1H, 13C-NMR ve kütle spektroskopisi yöntemleri ile aydınlatılacaktır.

d)     Sentezlenen moleküllerin yapı aydınlatılmasını takiben antikanser aktiviteleri in vitro olarak üçlü negatif meme kanseri modeli olarak MDA-MB-231 hücre hattı üzerinde sitotoksisite analizleri yapılarak belirlenmeye çalışılacaktır. Çalışmaya kontrol grubu olarak normal meme dokusu hücre hattı MCF10A dahil edilecektir.

e)      MDA-MB-231 hücrelerinde en yüksek ve MCF10A hücreleri üzerinde en az toksisiteye sahip üç bileşik seçilerek hücre döngüsü ve apoptotik yolaklarda yer alan 35 genin ifade düzeyleri karşılaştırılacaktır. RNA izolasyonları ve gen ifadesinin, gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu ile belirlenebilmesi için cDNA sentezi ve qRT-PCR çalışmaları gerçekleştirilecektir.

f)      Bileşiklerin hücre göçü üzerindeki etkileri incelenecektir. In vivo testler ile tümör boyutu takibi, tam kan sayımı ve biyokimyasal analizler (karaciğer fonksiyon testleri (ALT, AST) ve böbrek fonksiyon testleri (üre, ürik asit, kreatinin)) yapılacaktır. Dokulardan imminohistokimya analizleri ile bileşiklerin dokulardaki toksik etkileri incelenecektir.

 

Önerilen proje ile sentezlenen moleküllerin sadece hücre üzerindeki proliferatif/apoptotik/toksik etkisini test etmenin yanında moleküler mekanizmasının aydınlatılması sağlanacaktır. Elde edilen veriler ile benzimidazol türevlerinin klinik olarak agresif seyreden ve tedavi başarısı düşük olan TNBC meme kanserini önleme ve tedavisinde kullanım durumları değerlendirilecektir. Bu çalışma sonucunda yeni diagnostik, prognostik ve terapötik aday genlerin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu belirteçler yeni terapötik benzimidazol türevlerinin TNBC meme kanseri tedavisinde kullanımı açısından yeni yaklaşımların geliştirilmesine ışık tutacaktır.