Kuloğlu Z. (Yürütücü), Kaymak S., Kansu Tanca A.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2015 - 2016
Projenin adı
İnflamatuvar bağırsak hastalıklı çocuklarda prospektif olarak büyüme, beslenme durumu ve vücut kompozisyonunun değerlendirilmesi
Çalışmanın gerekçesi ve amacı
İnflamatuvar bağırsak hastalıklarında (İBH) malnutrisyon ve büyüme gelişme geriliği çocuklarda önemli bir sorundur. İleriye dönük, gözlemsel bu çalışmada bir yıllık izlem süresinde İBH ‘lı çocukların beslenme ve büyüme durumlarının antropometrik ölçümler ve biyoelektrik impedans yöntemleri kullanılarak araştırılması amaçlanmıştır.
Materyal ve yöntem
Çalışma Temmuz 2015–Temmuz 2016 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji kliniğinde yapılmıştır. Klinik, laboratuvar, endoskopik ve histopatolojik bulgularla İBH tanısı almış, 6-18 yaş arasında, altta yatan başka kronik hastalığı olmayan hastalar ile yaş ve cinsiyet uyumlu sağlıklı çocuklar kontrol grubu olarak alınmıştır. Çalışmaya alınan İBH’li hastaların başvuru ve izlemde yakınmaları, öyküleri, fizik muayene ve laboratuvar bulguları oluşturulan bir form rehberliğinde ayrıntılı olarak hastaların dosyalarından kaydedilmiştir. Hastalık aktiviteleri pediatrik crohn hastalığı aktivite indeksi ve pediatrik ülseratif kolit aktivite indeksi kullanılarak hesaplanmıştır. Çalışmaya alınan tüm hastaların çalışmaya alındıkları zaman ve 1 yıl sonra antropometrik ölçümleri (vücut ağırlığı, boy, triceps deri kıvrım kalınlığı ve orta kol çevresi) ve biyoelektik impedans cihazı ile vücut kompozisyon ölçümlerinin yapılması planlanmıştır. Ancak hastaların 2. Ölçümleri tamamlanamamıştır. Antropometrik ölçümler z skor şeklinde standardize edilmiş, -2 ‘nin üstündeki değerler büyüme geriliği olarak tanımlanmıştır.
Bulgular
Çalışmaya 36 İBH’li hasta (12 Crohn hastalığı, 22 Ülseratif kolit, 2 indetermine kolit) ve yaş-cinsiyet uyumlu 50 sağlıklı çocuk hasta alınmıştır. Çalışmaya alınan İBH’li hastaların %80’i remisyonda olup, ortanca izlem süresi 41,5 aydır (15 gün-159 ay). Kontrol grubu ile tüm İBH’li hastaların antropometrik ölçümleri karşılaştırıldığında vücut ağırlığı, boy ve vücut kitle indeksi (VKİ) yüzdeleri kontrol grubuna kıyasla İBH’li hastalarda daha düşük olmakla birlikte, İBH’li hastaların vücut ağırlığı, boy, VKİ, orta kol çevresi uzunlukları ve triseps deri kıvrım kalınlıklarının, z skorlarının ve yüzdelerinin ortalamaları ile kontrol grubunun ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Kontrol grubu ile tüm İBH’li hastaların biyoimpedans ölçümleri ile vücut kompozisyonları karşılaştırıldığında anlamlı fark saptanmamıştır. Kontrol grubu ile Crohn hastalığı ve ülseratif kolitli hastaların antropometrik ölçümleri ve vücut kompozisyonları kendi aralarında ve kontrol grubu ile ayrı ayrı karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır.
Sonuç: Çalışmamızda İBH’li hastalar ile sağlıklı kontrol grubunun antropometrik ölçümleri ve vücut kompoziyonlarının istatiksel olarak farklı olmadığı saptanmıştır.