Kısa Mesafe Kablosuz Ağ ve GSM Tabanlı Bal Arısı (Apis mellifera L.) Kolonisi Takip Sistemi


Seyhan T. G. (Yürütücü), Kahya Y., Gencer H. V., Engin E. D.

TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi, 2016 - 2020

  • Proje Türü: TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi
  • Başlama Tarihi: Ağustos 2016
  • Bitiş Tarihi: Ekim 2020

Proje Özeti

Bal arıları (Apis mellifera L.) koloni halinde yaşayan sosyal böceklerdir. İlginç yaşam özellikleri gösteren bu canlıların ekonomik ve ekolojik önemleri büyüktür. Bal arıları; bal, polen, arı sütü, arı zehri, balmumu gibi çeşitli ürünlerin elde edilmesine aracılık ederler. Ancak bal arılarının bitkiler için tozlayıcı ajanlar (polinatör) olarak etkinlikleri nedeniyle tarımsal üretim ve ekoloji üzerine sağladıkları olumlu katkıları doğrudan verdikleri ürünlerin değeri ile karılaştırılamayacak kadar yüksektir.

Bal arıları, koloni yaşamının sürekliliği için gerekli petek örme, yavru bakımı, nektar olgunlaştırma, ortamın optimum koşullarda tutulması vb faaliyetleri bir yuva-kovan merkezinde sürdürürler. Kovan dışında nektar, polen, propolis ve su toplama amacıyla gerçekleştirilen tarlacılık faaliyetinin son durağı kovandır. Etkin (ekonomik) bir arıcılık faaliyeti için kolonilerin düzenli olarak izlenmesi ve gerekli düzenlemelerin ivedilikle yapılması şarttır. Ancak diğer çiftlik hayvanları ile karşılaştırıldığında bal arısı kolonisinin denetimi ve kontrolü daha zordur. Bir ya da birkaç arılıkta bulunan bal arısı kolonilerinin denetlenmesi ve yönetimini kolaylaştıracak teknoloji tabanlı sistemlerin tam olarak uygulama pratiğine aktarıldığı da söylenemez.

Sunulan proje; Türkiye arıcılık pratiğine uygun, düşük maliyetli, güvenli, hızlı (anlık) veri aktarabilen, modüler ve geliştirmeye açık bir/birkaç koloni takip sistemi tasarlamayı ve bu sistemi arılık koşullarında iki yıl deneyerek üretime hazır prototip/prototipler geliştirmeyi hedeflemektedir.

Proje kapsamında geliştirilecek sistemde ZigBee isimli kısa mesafe kablosuz ağ altyapısı kullanılarak kovanların birbirleri ve ana koordinatörle iletişim kurabilmesi ve verilerin aktarılması planlanmaktadır. Bu sistemde her bir kovanın ağırlığı, iç sıcaklık ve nemi, kovan içi sesler, hareket ve eğim bilgileri elde edilecektir. Bu verilere dış sıcaklık, bağıl nem, rüzgar hızı ve yönü ve ışık miktarı verileri eklenerek GSM üzerinden bir sunucuya kaydedilecektir. Sistem, standart Langstroth kovanlara entegre edilebilecek şekilde geliştirilecektir.

Proje; elektronik, bilişim teknolojileri, iletişim altyapıları ve takip sistemleri üzerinde çalışan Araş. Gör. T. Göktürk SEYHAN tarafından yürütülecektir. Arıcılık ve bal arısı kolonisi konularında çalışan Prof. Dr. H. Vasfi GENÇER ve Araş. Gör. Yasin KAHYA çalışmanın alt ünite tasarımları, saha denemeleri ve balarısı kolonilerinden elde edilen verilerin değerlendirilmesinde görev alacaklardır. Yrd. Doç. Dr. E. Doruk ENGİN ise biyoteknolji ve otomasyon sistemleri alanlarındaki deneyimlerini aktaracaktır.