Mısır ve Buğdayın Fenolojik Evrelerinin Zaman Serili Uydu Görüntüleri ve Büyüme Derece Gün Yaklaşımıyla Karşılaştırmalı Değerlendirilmesi ve Fenolojik Evrelerin ve Toplam Büyüme Mevsimi Sürelerindeki Zamansal Değişimin İncelenmesi


Semiz G. D. (Yürütücü), Torun E., Anlı A. S.

TÜBİTAK Projesi, 2023 - 2024

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Ekim 2023
  • Bitiş Tarihi: Eylül 2024

Proje Özeti

Fenoloji, tekrarlayan fenolojik döngülerin iklim ile ilişkilerinin incelenmesidir. Çoğunlukla iklime bağlanan fenolojik değişimler sulama zamanın planlanmasından, verim modellerine hatta su kaynaklarının yönetimine varan birçok alanda ihtiyaç duyulan önemli verilerdir.  Özellikle iklim değişikliği ile ilgili hükümetler arası anlaşmalarla kuvvetlenen araştırma potansiyeli, düzenli ve kararlı fenolojik gözlemlerin gerekliliğini arttırmaktadır. Gelişmiş ülkelerin hepsinde ve hatta gelişmekte olan ülkelerin çoğunda fenolojik gözlem ağlarını kuvvetlidir ve bu gözlemlerden elde edilen bulgular yardımıyla birçok yeni bilgi üretilebilmektedir. Ancak ve maalesef ülkemizde bu kapsamda yaygın ve sürekli bir gözlem ağı bulunmamakta ve dolayısıyla iklim değişikliğinin olası etkileri, bitkisel üretim planlanması ve suyun tarımsal açıdan etkin kullanılması gibi ihtiyaç duyulan verilerin eldesinin düzenli ve sağlam bir biçimde karşılanması açısından ülkemiz hassas durumdadır. Bu projenin temel amacı mevcut teknolojiden yararlanarak bilgi üretmek ve ülkemizin teknolojiden bilgi üretebilen yetişmiş insan kaynağına katkı sağlamaktır. Daha spesifik olarak; 1) Kayıtların düzenli tutulduğu Ankara Üniversitesi, Haymana Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde  teorik olarak uygulanması mümkün olan bir metodolojinin geliştirilmesi ve test edilmesi, 2) Aşırı iklim olayları nedeniyle yararlanılma potansiyeli artan bitki büyüme- derece- gün (BDG) yaklaşımının uydu görüntüleri ile karşılaştırmalı analizi 3) Güncel bilimsel yayınlarda çalışılmaya başlandığını fark ettiğimiz, BDG esaslı yaklaşım ile iklimin büyüme sezonu üzerine etkilerinin zamansal analizi 4) Uydu uzaktan algılama teknolojisinden bilimsel bilgi üretime katkı sağlama ve  5) Araştırma grubunda yer alan öncelikle bursiyerler ve yardımcı araştırıcının ülkemiz ve bilim camiamıza insan kaynaklarında kapasite geliştirmek noktasında katkı sağlamaktır.

Önerilen proje için araştırma alanı, Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Haymana Araştırma ve Uygulama çiftliği olarak seçilmiştir. Araştırmada, yüksek mekânsal (10 m) ve zamansal (ekvatorda 5 gün, orta enlemlerde 2-3 gün) çözünürlüğe sahip olduğundan dolayı Sentinel-2 uydu verilerinden bitki fenolojisi ile önemli ölçüde ilişkili olan Normalize Edilmiş Bitki Örtüsü Fark İndeksi (NDVI) ve Klorofil İndeksi (CI) değerleri hesaplanacak ve zaman serileri oluşturulacaktır. Zaman serileri oluşturulurken uydu görüntülerinin doğruluğunu azaltan gürültülü veriler (noise data), veri ön işleme aşamasında farklı düzgünleştirme (smoothing) algoritmaları ile R ve Python benzeri yazılım dilleri kullanılarak düzeltilecektir. Bundan sonra ise yöntemlerin performansı istatistiksel olarak üç açıdan karşılaştırılacaktır: (1) gürültülü veriyi ortadan kaldırma yeteneği, (2) yer gözlemlerine dayalı elde edilen bitki fenolojisi ile korelasyonu, (3) ortalama karekök hatası (RMSE) değerleri. Zaman serilerinden oluşturulan NDVI ve CI eğrilerinden yararlanılarak mısır, sulu buğday ve kuru buğday yetiştiriciliğinde büyüme mevsimi başlangıcı ve sonu (toplam sezon uzunluğu) ve fenolojik evrelerin geçiş tarihleri, 2016-2023 yılları için tahmin edilecek ve istatistiksel olarak karşılaştırılacaktır. Böylece fenolojik evrelerin ve yetişme sezon uzunluklarının uydu görüntülerinden ve meteorolojik kayıtlardan yararlanarak belirlenebilme imkanları araştırılacaktır. Bunlara ek olarak, uzun yıllar meteoroloji kayıtlarından (25 yıl) yararlanarak sezon uzunlukları için trend analizi yapılacaktır. Böylece, yörede yetiştiricilik sezon uzunluklarında anlamlı bir değişimin olup olmadığı anlaşılmaya çalışılacaktır.