GSM SMS Tabanlı Sera Takip Sistemi


Seyhan T. G. (Yürütücü)

Diğer Resmi Kurumlarca Desteklenen Proje, 2015 - 2016

  • Proje Türü: Diğer Resmi Kurumlarca Desteklenen Proje
  • Başlama Tarihi: Haziran 2015
  • Bitiş Tarihi: Haziran 2016

Proje Özeti

Ülkemizde örtü altı üretim 2002 yılından 2014 yılına kadar %53’lük bir artış göstererek 6.564.125 ton seviyesine çıkmıştır. Bu rakam, yaş meyve ve sebze üretiminin %14’ünü oluşturmaktadır (TÜİK, 2015). Tarımsal üretimde en önemli çevresel parametrelerden bazıları sıcaklık, nem, PAR (Photosyntethic Active Radiation – Fotosentetik Aktif Radyasyon), toprak nemi, topraktaki bitki besin maddesi miktarı, rüzgâr, toprak sıcaklığı gibi parametrelerdir. Bu parametrelerin sürekli takip edilmesi ve kontrol altında tutulması karlı bir bitkisel üretim için çok önemlidir. Uygulamada bu veriler kullanılarak olası don olayları, hastalık ve zararlı tehditleri önceden tahmin edilebilmekte ve üreticiye önlem alması için yeterli zaman sağlanabilmektedir. Ülkemizde 2014 yılında don sebebiyle kimi bölgelerde %80’lere varan ürün kaybı oluşmuştur (Türkiye Ziraat Odaları Birliği, 2015). Bu gibi sorunların önüne geçebilmek için 7/24 veri gönderen takip ve uyarı sistemlerinin geliştirilmesi, örtü altı üretimi yapan işletmeler için hayati önem taşımaktadır.

 

Klasik tarım yönteminde, üreticinin seraya ait parametreleri sürekli kontrol altında tutabilmesi için günün belirli saatlerinde seraya gitmesi gerekmektedir. Örneğin, serası evine 5 km uzaklıkta olan bir üretici, serasını günde 3 sefer kontrol etmek istese bir günde 30 km yol yapması gerekecektir. Bu da üreticinin hem gereksiz yakıt masrafı yapmasına ve zaman kaybına neden olacak hem de yeterli kontrol sağlamasına yetmeyecektir.

 

Tam otomasyona sahip, ilk yatırım maliyeti oldukça yüksek olan seralarda birçok parametre takip ve kontrol altına alınabilmektedir. Ancak ülkemizde yarı veya tam otomasyona sahip seraların oranı SERKONDER (Sera Konstrüksiyon, Donanım ve Ekipman Üreticileri ve İhracatçıları Derneği) verilerine göre sadece %2’dir. Ülkemiz örtüaltı işletme büyüklükleri ve yapıları göz önüne alındığında üreticilerin tam otomatik bir seraya sahip olma maliyetleri oldukça yüksektir. Küçük üreticiler, iklim koşullarını 7/24 takip etmelerine imkan tanıyacak erken uyarı sistemlerine sahip olamadıkları için sıcaklık, don, nem ve havalandırma gibi parametrelerden kaynaklı iklim koşullarına müdahale etmekte gecikmeler oluşmakta ve ürünlerinde geriye dönüşü olmayan zararlar ortaya çıkmaktadır. Seralarda çevresel parametrelerin (özellikle sıcaklık ve nem) gün içinde ani ve aşırı değişimi ile elektrik kesintisi kaynaklı aksaklıklar ürün kalitesini ve üretimin karlılığını düşürmektedir. Aynı zamanda don ve hastalık zararı görmüş ürünler ihraç edilememekte ve büyük maddi kayıplar ortaya çıkmaktadır. Bu proje kapsamında gerek ilk yatırım maliyeti bakımından gerekse de işletme giderleri çok pahalı olan yarı veya tam otomatik seraya sahip olmayan ve örtü altı yetiştiriciliği yapan üreticiler için ekonomik bir akıllı 7/24 sera takibi yapabilen mobil telefon uygulamalarına uygun bir kit geliştirilecektir. Bu nedenle örtüaltı yetiştiriciliğinin önemli bir kısmını oluşturan küçük üreticiler bu projenin hedef kitlesidir. Geliştirilecek akıllı takip sisteminin; uzaktaki seranın iç ve dış sıcaklık değerlerini, nemi, PAR’ı, toprak nemini ve toprak sıcaklığını, rüzgarı, sulama suyu sıcaklığını ölçmesi planlanmaktadır. Bu değerler, daha önce kullanıcı tarafından ayarlanmış veya mobil uygulamalarda seçilen bitkiye göre tanımlanmış olan riskli olan alt ve üst değerlerle karşılaştırılacaktır. Aynı zamanda bu sistem elektrik kesintisi ile sulama problemlerini algılayacak gömülü yazılıma sahip, ülkemiz koşullarına uygun, yüzde 98 oranında yerli üretim olan ve ekonomik bir SERA TAKİP SİSTEMİ olacaktır. Geliştirilecek sistemin iki kısımdan oluşması planlanmaktadır. Birinci kısım, üreticinin talebine göre takip edilmek istenen ve serasına uygun şekilde konumlandırılacak parametreleri algılayacak sensörler, mikroişlemci ve GSM modülü içeren elektronik kontrol ünitesinden oluşacaktır. İkinci kısımda ise tüm sistemi takip ve kontrol edecek Android ve iOS işletim sistemlerine sahip telefonlarla uyumlu çalışacak gömülü birer yazılım geliştirilerek kullanıma sunulacaktır. Kullanılacak gömülü yazılım, GSM / GPRS altyapısı sayesinde elektronik kontrol ünitesinden alınan sensör değerlerinin anlık olarak mobil telefonlardan takip edilebilmesine, uzaktaki bir depolama aygıtına(server) kaydedilmesine ve takip edilen sensör değerleri için set değeri dışına çıkıldığında SMS, acil çağrı ve e-posta ile uyarı verilmesine olanak sağlayacaktır.

 

Geliştirilecek SERA TAKİP SİSTEMİ’nin avantajları:

 

-         Ülkemiz koşullarına uygun, %98 oranında yerli üretim(bazı sensörler yurtdışı orijinli olabilir), ekonomik, çoklu dil seçeneğine sahip (Türkçe, İngilizce ve talebe göre diğer diller), kolay kurulum, kullanıcı kolaylığı,

-         7/24 tüm veriler anlık ve geçmişe dönük olarak internetten takip edilebilecek ve kaydedilebilecek, istatistiksel analiz yapılabilecek,

-         Parametrelerden herhangi biri ayarlanan değerlerin dışına çıkarsa, elektrik kesilirse veya sulama kesilirse üretici anında haberdar olabilecek.

 

Bu şekilde, üreticilerimizin ileri teknoloji ürünlerden daha fazla yararlanması sağlanarak, sera ortamının takibi ve hızlı bir şekilde müdahalesi mümkün kılınıp olası zararlanmaların önüne geçilmesi, üretim kalitesi ve karlılığın artırılması planlanmaktadır.