Metaverse ve Bilgi Yönetimi: e-Belge Yönetimi, e-Arşivler, NFT, Veri Merkezleri, Bilgi Güvenliği Sempozyum Etkinliği Projesi


Özdemirci F. (Yürütücü), Ünal M. A., Okumuş B.

Diğer Özel Kurumlarca Desteklenen Proje, 2022 - 2023

  • Proje Türü: Diğer Özel Kurumlarca Desteklenen Proje
  • Başlama Tarihi: Temmuz 2022
  • Bitiş Tarihi: Ocak 2023

Proje Özeti

Dijital değişimin içerisinde olduğumuz ve hızla dijital insanlığa doğru evrildiğimiz günümüzde, her şeyde olduğu gibi yine baş aktör insan. Dijital dönüşümü ve değişimi başlatan insan, dijitalin dönüştürdüğü ve değiştirdiği de insan. Ancak bu sarmal değişimin insanlığın yaşadığı diğer dönüşümlerden (tarım toplumuna dönüşüm, sanayi-endüstri toplumuna dönüşüm) büyük bir farkı var. Bu sefer dünya yüzeyinde yaşayan her insan dijital dönüşümün ve değişimin paydaşı. Yani nefes alan her insan bu dönüşüm ve değişimin istisnasız bir parçasıdır.

Dijitalleşme öncelikle insanın beyninde, sonra kâğıtlar üzerinde şekillendi. Ancak üzerinde hayat bulduğu hem insan beynini hem de kâğıdı dönüştürmek konusunda çok hızlı ve etkin davranıyor. e-Belge, e-devlet, e-arşiv, bilgi güvenliği, blockchain, metaverse, NFT (non-fungible tokens), yapay zeka gibi olgular hayatımızın bir parçası olmaya ve bizleri şekillendirmeye (farkında olsak da olmasak da) devam ediyor. Bu noktada dijital değişimi en verimli ve işe yarar biçimde gerçekleştirmek için yapılması gerekenler var. Bunlardan en önemlisi dijital dönüşümü ve değişimi anlamak, anlamlandırmak, etki ve etkileşim alanlarını kavrayabilmektir. Öncelikle dijital değişimin ne olduğunu anlamak, kavramak bunu olumlu yanlarıyla zihinsel dönüşüme aktarmak zorunluluğumuz var. Ayrıca e-belgenin, e-arşivin, e-devletin, NFT’nin, yapay zekanın dijital dönüşüm ve değişimdeki yerini, payını, etkisini tartışmak, anlamak ve yön vermek öncelikler arasında yer almaktadır. Zihinlerde anlaşılıp kavranmamış hiçbir şeyin geri beslemesi ve çıktısı doğru olamaz.

Bu sempozyumda, dijital değişimin ve onun çok geniş ve derin olan kapsama alanının ne olduğunun, getireceği zihniyet, düşünme, iş yapma biçimi, yetkinlikler, oluşturulması gereken stratejiler, acilen yapılması gereken teknik, idari ve hukuki işler, yatırımlar gibi temel konular ele alınarak, kişisel, kurumsal, toplumsal ve küresel etkilerin ne olacağı gibi hususlar irdelenmiştir.