Toll Benzeri Reseptör 4’ün (TLR 4) postnatal gelişim dönemlerindeki sıçanların testis ve epididimisinde protein ekspresyonunun araştırılması


Creative Commons License

Ergün E. (Yürütücü), Ergün L., Özgenç Çınar Ö.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2016 - 2017

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Kasım 2016
  • Bitiş Tarihi: Ekim 2017

Proje Özeti

Bu projede, mikroorganizmalara karşı doğal immun cevabın oluşmasında önemli bir transmembran proteini olan Toll benzeri reseptör 4’ün (TLR4) farklı postnatal gelişim aşamalarındaki ratların testis ve epididimislerinde lokalizasyonu, ekspresyonu ve dağılımındaki farklılıklar immunohistokimyasal olarak tespit edildi.

          Çalışmada materyal olarak, farklı postnatal gelişim aşamalarındaki 4 grup Wistar albino ırkı sıçanların testis ve epididimisleri kullanıldı. Her birisi altı sıçandan oluşturulan dört grup; prepubertal (5 günlük), pubertal (20 günlük), postpubertal (50 günlük) ve olgun (70 günlük) olarak düzenlendi. Alınan doku örneklerinde, Toll benzeri reseptör 4’ün ekspresyonunun ve lokalizasyonunun belirlenmesi için Streptavidin Biotin Kompleks (Strept ABC) immunoperoksidaz tekniği uygulandı. Yapılan boyamalar sonucunda, sıçan testisindeki 14 spermatojenik safhaya göre, epididimisin epitel ve bağ dokusundaki lokalizasyon değerlendirildi.

         Testiste postnatal dönem boyunca intersitisyel bölgede Leydig hücreleri, makrofajlar, peritubuler myoid hücreler, kan damarları ve kan hücrelerinde pozitif reaksiyon gözlendi. Seminifer tubullerde, 5 günlük dönemdeki gonositlerde reaksiyon gözlenmezken, 20 günlük dönemde tubul lümenindeki bazı hücrelerde, 50 ve 70 günlük dönemde ise bazı tubul safhalarındaki ileri aşamadaki spermatidlerde immun reaksiyon gözlendi. Epididimiste ise 5 ve 20 günlük dönemde epididimal hücrelerin apikal sitoplazmasında ve kanal etrafındaki düz kas hücrelerinde reaksiyon gözlenirken, 50 ve 70 günlük dönemde epiteldeki bazal hücrelerde ve kanal etrafındaki düz kas hücrelerinde pozitif reaksiyon belirlendi.

        Sonuç olarak, TLR4 intersitisyel bölgedeki makrofajlarda ve Leydig hücrelerinde, kan damarlarında, kan hücrelerinde ve peritubuler myoid hücrelerde ekprese edildiğinden bu reseptörün, testise kan yolu ile gelebilecek patojenlere karşı doğal bağışıklık sitemini aktive ettiğini; ayrıca TLR4’ün spermatidlerde, epididimise iletilen spermatozoonlarda ve epididimal kanalın bazı epitel hücrelerinde görülmesi nedeniyle, ürogenital kanal yoluyla gelebilecek patojenik ajanlara karşı testisi koruma görevi üslendiğini düşünmekteyiz.