SICAKLIK VE NEM İÇERİĞİNE BAĞLI OLARAK SEBZE VE MEYVELERİN DİELEKTRİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ


Saçılık K. (Yürütücü)

TÜBİTAK Projesi, 2010 - 2011

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Ekim 2010
  • Bitiş Tarihi: Ekim 2011

Proje Özeti

Tarımsal ürünlerin dielektrik veya bağıl elektriksel geçirgenlik özellikleri, materyallerin elektromanyetik alandaki davranışlarını incelemektedir. Radyo frekans ve mikrodalga frekans bölgelerindeki dielektrik özellikler, yüksek frekanslı bir alana maruz bırakılan tarımsal ürünlerin dielektrik ve mikrodalga kurutmadaki davranışlarını belirlemektedir. Bu çalışmada, ürün nemi, sıcaklık ve çalışma frekansına bağlı olarak seçilmiş meyve ve sebzelerin dielektrik özelliklerini ölçebilen dielektrik tabanlı bir ölçme sistemi geliştirilmiştir. Bu amacı gerçekleştirmek için ürünün içerisine konulduğu, sıcaklığı kontrol edilebilen bir kabin ve ürünün dielektrik özelliklerini ölçebilen dielektrik tabanlı bir ölçme başlığı tasarlanmıştır. Tarımsal ürünün nem içeriği, kabin içerisindeki sıcaklık ve 1-3000 MHz aralığındaki frekansa bağlı olarak dielektrik katsayısı, kayıp faktörü, kayıp tanjant ve penetrasyon derinliği belirlenmiştir. Ayrıca, RF ve mikrodalga kurutmalarında yaygın olarak kullanılan 27, 40, 915, 1800 ve 2450 MHz’lik frekanslardaki ürünlerin dielektrik özellikleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Geliştirilen bu ölçme düzeni yardımıyla ürün nemi, sıcaklık ve frekansa bağlı olarak sebze ve meyvelerin dielektrik özellikleri (dielektrik katsayısı, kayıp faktörü, kayıp tanjant ve penetrasyon derinliği) belirlenerek, ürünün nem içeriğine bağlı olarak en uygun çalışma frekansı ve üniform bir kurutma için optimum ürün kalınlığı belirlenmiştir.