Saçılık K. (Yürütücü)
TÜBİTAK Projesi, 2010 - 2011
Tarımsal
ürünlerin dielektrik veya bağıl elektriksel geçirgenlik özellikleri,
materyallerin elektromanyetik alandaki davranışlarını incelemektedir. Radyo
frekans ve mikrodalga frekans bölgelerindeki dielektrik özellikler, yüksek
frekanslı bir alana maruz bırakılan tarımsal ürünlerin dielektrik ve mikrodalga
kurutmadaki davranışlarını belirlemektedir. Bu çalışmada, ürün nemi, sıcaklık ve çalışma frekansına bağlı olarak
seçilmiş meyve ve sebzelerin dielektrik özelliklerini ölçebilen
dielektrik tabanlı bir ölçme sistemi geliştirilmiştir. Bu amacı gerçekleştirmek
için ürünün içerisine konulduğu, sıcaklığı kontrol edilebilen bir kabin ve
ürünün dielektrik özelliklerini ölçebilen dielektrik tabanlı bir ölçme başlığı
tasarlanmıştır. Tarımsal ürünün nem içeriği, kabin içerisindeki sıcaklık ve 1-3000
MHz aralığındaki frekansa bağlı olarak dielektrik katsayısı, kayıp faktörü,
kayıp tanjant ve penetrasyon derinliği belirlenmiştir. Ayrıca, RF ve mikrodalga
kurutmalarında yaygın olarak kullanılan 27, 40, 915, 1800 ve 2450 MHz’lik
frekanslardaki ürünlerin dielektrik özellikleri ayrıntılı olarak incelenmiştir.
Geliştirilen bu ölçme düzeni yardımıyla ürün nemi, sıcaklık ve frekansa bağlı
olarak sebze ve meyvelerin dielektrik özellikleri (dielektrik katsayısı, kayıp
faktörü, kayıp tanjant ve penetrasyon derinliği) belirlenerek, ürünün nem
içeriğine bağlı olarak en uygun çalışma frekansı ve üniform bir kurutma için
optimum ürün kalınlığı belirlenmiştir.