Ankara bölgesinde farklı miktarda su kullanımı ile en yüksek domates verimi sağlayan derin pekiştirmeli öğrenme modelinin geliştirilmesi


Torun E., Apaydın H. (Yürütücü)

TÜBİTAK Projesi, 2023 - 2024

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Ağustos 2023
  • Bitiş Tarihi: Ağustos 2024

Proje Özeti

İklim değişikliğinin etkileriyle yüzleşirken, su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlama ve tarımsal üretimde yüksek verim elde etmek zor olabilir. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, yakın gelecekte Türkiye'de yağış miktarlarında önemli bir azalma ve kuraklık seviyesinde ciddi bir artış olabileceğini göstermektedir. Ülkemizde tatlı su tüketiminin yıllık yaklaşık % 77'sine sahip olan tarımda sadece basınçlı sulama yöntemlerinin kullanılması su kaynaklarının yönetimi açısından yeterli olmayacaktır. Bu nedenden ötürü optimum sulama ve kısıntılı sulama gibi alternatiflerle su kullanım verimliliğini artıracak sulama planlanması yapılmalıdır. Bu proje ile verim değerlerini koruyan ve hatta bu değerleri artırırken, dönemsel su kullanımını optimize eden ve gelecekte akıllı çiftlik sistemleri oluşturmaya yönelik yapay zekâ tabanlı karar destek sistemini ortaya koymak amaçlanmaktadır.

Önerilen projede, Derin Öğrenme (DÖ) ve Pekiştirmeli Öğrenme (PÖ) yöntemlerinin birleşimi ile ortaya çıkan Derin Pekiştirmeli Öğrenme (DPÖ) adlı ileri yapay zekâ teknolojisi ve Deep Q Network (DQN) algoritması kullanılacaktır.

Projede, Ankara bölgesinde domates bitkisi ele alınarak DPÖ/DQN algoritmasıyla yetiştirme mevsimi boyunca meteorolojik değişimi dikkate alarak sulama programı yapabilen bir model oluşturulacaktır. DQN algoritmasını eğitmek için domates yetiştirme dönemini temsil eden dinamik sanal bir ortam oluşturulacaktır. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden elde edilecek parametreler, Decision Support System for Agrotechnology Transfer (Agroteknoloji Transferi için Karar Destek Sistemi- DSSAT) yazılımına girilerek farklı ortam koşullarında verim değerleri simüle edilecektir. DSSAT'tan elde edilecek verim, günlük toprak su içeriği ve ETc değerleri ile yüksek doğrulukta sonuç veren farklı derin öğrenme mimarileri eğitilecek ve test edilecektir. Bitkisel üretim büyük ölçüde çevre şartlarına bağlı olduğu için farklı su miktarı, toprak özellikleri ve ayrıca bitki türü/çeşidi hasat edilebilecek ürün miktarını etkilemektedir. Modelleme için kullanılacak olan DPÖ teknolojisi, diğer yapay zekâ yöntemlerine benzer şekilde, tüm koşullara uyan tek bir model ve model sonucunu etkileyen sabit hiper parametre setlerine sahip değildir. Hem ortam koşulları hem de yönteme bağlı olarak farklı alternatiflerde en yüksek başarıyı sağlayan modeli bulmak için alternatif DQN algoritmaları oluşturularak değerlendirilecektir.

Projede, sulama ve verim arasındaki optimum noktanın bulunması amaçlanmaktadır. Proje ile domates üretiminde kullanılan sulama suyu miktarını yönetmek için DPÖ potansiyelini keşfetmenin yanı sıra; ulusal yapay zekâ stratejisi 2021-2025 kapsamına katkı sağlanması açısından, farklı bitkiler ve farklı bölgeler için farklı modeller oluşturmak üzere DPÖ ile sulama planlaması geliştiren araştırmacıların çalışmalarını kolaylaştırmak için özelleştirilebilir bir Python kütüphanesi geliştirilmesi de amaçlamaktadır. Ayrıca önerilen proje ile, Türkiye'nin yapay zekaya dayalı sulama otomasyonu sürecinde hızla ilerleyebilmesi için, sulama planlamasında otomasyon cihazlarını yerli kaynaklarla üreten firmalara gelişmiş ve yüksek performanslı teknoloji konusunda yardımcı olunabilecektir.