Çakıroğlu F. P. (Yürütücü), Canbolat E.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2020 - 2022
Sporcu
beslenmesi, sporcunun sağlıklı bir yaşam sürmesini, antrenman programına adapte
olmasını, egzersiz sonrası hızla toparlanmasını, yarışma performansını optimize
etmeye yönelik beslenme ilkelerinin geliştirilmesini ve yaşama geçirilmesini
kapsamaktadır. Son yıllarda sporcular arasında beslenmenin öneminin kavranması
çeşitli beslenme stratejilerinin oluşmasında ve besin desteklerinin
kullanımında artışa yol açmıştır. Besin destekleri için kesin yararlıdır
ibaresi kullanılmasa da birçok besin desteğinin performans ve toparlanma
üzerine olumlu etkilerinin görüldüğü çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmada
futbolcularda akut kafein ve L-karnitin desteklerinin egzersiz performansı ve
kan laktik asit düzeyi üzerine etkisi incelenmiştir. Ek olarak çalışmada
futbolcuların beslenme durumları ve vücut antropometrik ölçümleri de
değerlendirilmiştir. Çalışma Samsun ili Yerel Amatör Liginde futbol oynayan
18-26 yaş aralığında herhangi bir hastalığı bulunmayan, son 3 yıldır haftada en
az 4 kez antrenman yapan ve son 6 ayda herhangi bir besin desteği kullanmamış
24 gönüllü futbolcu ile yapılmıştır. Çift kör, randomize, çapraz-döngülü
düzende tasarlanan çalışmada sporcular başlangıç, L-karnitin (3 g) ve kafein (6
mg/kg) denemeleri olmak üzere toplam üç farklı koşulda test protokolüne tabi
tutulmuştur. Besin destekleri futbolculara aerobik ve anaerobik performans
testlerinden 60 dk önce verilmiştir. Çalışma sonunda futbolcuların yalnızca
%33,4’ünün 3 ana, 2-3 ara öğün yaptığı, yarısının önerilen minumum düzeyde
enerji aldığı ve karbonhidrat alımının birçoğunda (%66,6) önerilen minunum
düzeyden düşük olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca futbolcuların %75,0’inin
diyetlerinde enerjinin %40,0’dan fazlasının yağdan geldiği saptanmıştır.
Futbolcularda yetersiz alım düzeyi en fazla görülen mikro besin ögeleri K
vitamini, C vitamini, kalsiyum, demir, riboflavin, tiamin, magnezyum olarak
belirlenmiştir. Futbolcuların antropometrik ölçümleri ideal düzeyde ve
literatürle benzer olarak tespit edilmiştir. Futbolculara uygulanan deneysel
protokol sonuçları incelendiğinde L-karnitin desteğinin anerobik ve aerobik
test sonrasında kan LA düzeyini azalttığı (p<0,05), kafeinin anaerobik test
sonrası LA oluşumunu geciktirirken aerobik test sonrasında LA oluşumunu arttırdığı
tespit edilmiştir (p>0,05). Aerobik ve anaerobik testler sonunda L-karnitin
desteğinin anerobik ve aerobik performansı arttırdığı ve yorgunluğu
geciktirdiği (p<0,05) kafein desteğinin ise yorgunluğu geciktirip aerobik
performansı arttırırken (p<0,05) anaerobik performans üzerinde bir etkisinin
olmadığı tespit edilmiştir (p>0,05). Sonuç olarak bu çalışmanın sporcu
beslenmesi ve besin destekleri konusunda literatüre güncel ve önemli bilgiler
sağlayacağı düşünülmektedir.