6. Ulusal Alabalık Sempozyumu


Etkinlik Kategorisi: Bilimsel Kongre / Sempozyum Organizasyonu

Etkinlik Türü: Sempozyum

Etkinlik Organizasyonu Yılı: 2022

Katılımcı Sayısı: 150

Özet:

Dünyada herkesin sağlıklı, güvenli ve yeterli miktarda gıdaya kolayca ve sürdürülebilir şekildeki ulaşması gittikçe önemini artırmaktadır. Protein, mineral, vitamin içeriği yüksek, vücutta üretilmeyen ve dışarıdan alınması gereken omega-3 yağ asitleri açısından zengin olması sebebiyle balık, insan beslenme planına dahil edilmesi gereken en önemli gıdaların başında yer almaktadır. Dünyada artan

nüfus ve sağlıklı beslenme ihtiyacı göz önünde bulundurulduğunda, su ürünlerine olan talep her geçen gün arttırmaktadır. Türkiye’de ilk alabalık yetiştiricilik tesisi 1960’lı yılların sonunda Bilecik (Bozöyük)’te kurulması (Papila Alabalık Üretim Tesisi) ile başlayıp bugün büyük bir ivme kazanarak 2021 yılında 167.236 tonluk (iç su; 135.732, deniz; 31.554) bir üretime ve 1.735 adet tesis sayısına ulaşmıştır. Türkiye’nin en önemli ihracat kalemlerinden olan su ürünleri ihracatında, porsiyonluk alabalık ve Türk Somonu önemli bir katkı sağlamaktadır. Böylece sektörümüz yurt içi ve yurt dışı yeni yatırımlar gerçekleştirerek büyümeye devam etmektedir. 2008 yılında 1. Ulusal Alabalık Sempozyumuna ev sahipliği yapan fakültemiz, bu yıl kuruluşunun 40. yılında, alabalık sektörünü ve araştırmacılarını 6. Ulusal Alabalık Sempozyumu’nda bir araya getirmekten büyük gurur ve mutluluk duymaktadır. Bizlerle birlikte bulunan ve bugünün organizasyonunda destekte bulunan Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği, Samsun ve Sinop Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği, Isparta İç Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği, Burdur İç Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği, Muğla Alabalık Yetiştiricileri Üretici Birliği, Şahlanlar Balık Üretim ve İşleme Tesisi, Kılıç Holding, Hatsu Alabalık, Özpekler Su Ürünleri, Skretting Su Ürünleri, Dersu Balık ve Canlar Alabalık sponsorlarımıza üniversitem ve fakültem adına teşekkürlerimi sunarım. Sempozyumda emeği geçenlere ve değerli katılımlarınıza içten teşekkürlerimi sunarım.

Prof. Dr. Ayşegül KUBİLAY Düzenleme Kurulu Adına Dekan