Çeltik kavuzunun topraksız kültür salata (Lactuca sativa var. crispa) yetiştiriciliğinde kullanılma olanakları


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2015

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: GAMZE ÇAKIRER

Danışman: KÖKSAL DEMİR

Özet:

Bu çalışmada çeltik kavuzunun topraksız tarımda alternatif ortam olarak kullanım olanakları belirlenmiştir. Bunun için torf (TO), kokopit (KO), perlit (PE), doğal çeltik kavuzu (DÇ), öğütülmüş çeltik kavuzu (ÖÇ) ve karbonize çeltik kavuzu (KÇ) olmak üzere altı ortam hazırlanmıştır. Ortamların performansları Ezgi ve Funly çeşitlerinin, hazırlanan ortamlarda yetiştirilmesiyle sera koşullarında test edilmiştir. Deneme boyunca; bitki boyu ve eni, gövde ve kök boğazı çapı, toplam, ıskarta ve pazarlanabilir yaprak sayısı, kök boyu, kök yaş ve kuru ağırlığı, toplam ve pazarlanabilir bitki ağırlığı, suda çözünür kuru madde (SÇKM), titre edilebilir asitlik, pH, kuru madde, renk (L, a, b), nisbi klorofil miktarı, yaprak ve kök kuru ağırlığı ve makro-mikro besin elementleri yönünden analizler yapılmıştır. Değişik ortamlarda yetiştirilen marul bitkilerinde kalite parametreleri açısından ortamlara göre farklılıklar meydana gelmiştir. Çeltik kavuzunun denemede kullanılan tüm formlarından torf, perlit ve kokopite yakın değerler elde edilmiştir. Kök boyu açısından ise tüm ortamlarda benzer sonuçlar elde edilmiştir. Özellikle Ca, Cu, Mg ve Mn yönünden Ezgi çeşidinde, çeltik kavuzunun tüm formları, kullanılan diğer üç ortama benzer ya da daha yüksek değerlere sahip olmuştur. Çeltik kavuzunun yaygın olarak bilinen ortamlarla kıyaslandığında, ümitvar bir ortam olarak kullanılabileceği görülmektedir. Bunun yanı sıra nem tutma yetisinin artırılması yönünde fiziksel çalışmalara ve diğer ortamlarla karışımlarının test edilmesine yönelik çalışmalara ağırlık verilmesinin daha olumlu sonuçlar doğurabileceği düşünülmektedir.AbstractThis study was carried out to determine the possibilities of rice hull use as alternative medium in soiless culture. Six different medium including peat (TO), cocopeat (KO), perlite (PE), natural rice hull (DC), ground rice hull (OÇ) and carbonized rice hull (KC) were prepared. Performances of medium were tested by growing Ezgi and Funly species in greenhouse conditions. During experiment; plant height and width, top root and stem diameter, total scrap and marketable leaf number, root lenghth, root wet and dry weight, solible solids (SCKM), titrateble acidity, pH, dry matter, color (L, a, b), the relative chlorophyll content, leaf and root dry weight and macro-micro nutrients were analyzed. In terms of quality parameters, differences were occured by medium in lettuce plants grown in different medium. The all of rice husk forms used in the trial close values like peat, perlite and cocopeat are obtained. In terms of root length were obtained similar results in all medium. Specifically in terms of Ca, Cu, Mg and Mn in Ezgi species, all form of rice husk had higher or similar values than three other medium. Compared with the widely known medium rice hull could be a promising medium. As well as to increase water holding capacity with physical work and on efforts to blend with the other medium are expected to lead to more positive results.