Gilaburu (Viburnum opulus L.) meyvesinden yeni yöntemlerle fenolik bileşenlerin ekstraksiyonu ve gilaburu tozunun mikroenkapsülasyonu


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: YAŞAR ÖZLEM ALİFAKI

Danışman: ÖZGE ŞAKIYAN DEMİRKOL

Özet:

Bu çalışmanın ilk kısmında Gilaburu (Viburnum opulus L.) meyvesinden fenolik bileşiklerin ekstraksiyonu araştırılmıştır. Ultrason destekli ekstraksiyonda ekstraksiyon süresinin (1-10-20-30-60 dakika), ultrason gücünün (14 W, 35 W ve 56 W) ve katı:solvent oranının (5:100, 10:100, ve 15:100 g:mL), mikrodalga destekli ekstraksiyonda ise ekstraksiyon süresinin (1-5-10-15-20-30-40-60-120 dakika), mikrodalga gücünün (90 W, 180 W, 270 W, 360 W ve 450 W) ve katı:solvent oranının (5:100, 10:100, ve 15:100 g:mL) toplam fenolik madde miktarı (TFM), antioksidan kapasitesi ve renk değerleri (L*, a*, b*, ∆E*) üzerine etkileri incelenmiştir. Ultrason destekli ekstraksiyon işleminde optimum ekstrakt (54,55±4,11 mg GAE/ g km ve 4,91±0,51 mg DPPH/ g km) ekstraksiyon süresi 30 dakika, katı:solvent oranı 5:100 g/ml ve 35 W ultrason gücünde elde edilmişken mikrodalga destekli ekstraksiyonda (71,52±4,16 mg GAE/ g km ve 14,45±1,09 mg DPPH/g km) 15 dakika 360 W ve 5:100 katı:solvent oranında elde edilmiştir. Çalışmanın ikinci kısmında ise Gilaburu tozunun enkapsülasyonu çalışılmıştır. Farklı kaplama maddelerinin (maltodekstrin, gam arabik), ultrasonikasyon sürelerinin (10, 20 ve 30 dak.), çekirdek:kaplama maddesi oranlarının (1:10, 1:20 ve 1:30) mikroenkapsüllerin enkapsülasyon verimi, antioksidan aktivitesi, çözünürlük değeri, yığın yoğunluğu ve renk değerleri (L*, a*, b*, ∆E*) üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Enkapsülasyon için optimum koşullar ultrasonikasyonsüresi 20 dakika, kaplama maddesi çeşidi gam arabik ve çekirdek:kaplama oranı 1:30 olarak tespit edilmiştir.