Bazı dezenfektanların etçi piliç üretim kümeslerindeki antimikrobiyal etkinliklerinin araştırılması


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2009

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ERKİN ERKMEN

Danışman: Ali Bilgili

Özet:

Bu çalışmada, Türkiye'nin etçi piliç üretim kümeslerinde kullanım için tasarlanmış ve yoğun olarak kullanılan iki formüle dezenfektanın işletme koşullarındaki mikroorganizmalar üzerindeki etkinliklerinin ön yıkama şekline göre belirlenmesi amaçlanmıştır Çalışma kapsamında Türkiye entegre etçi piliç üretiminin en yoğun olarak yapıldığı bölgelerin başında gelen Bolu ili ve çevresinde üretim faaliyeti gösteren bir entegre firmaya ait birbirleriyle aynı ölçülere ve teknik özelliklere sahip 8 adet üretim kümesinde önceden belirlenen noktalardan toplanan 1200 örnek svab yöntemi ile alındı. Toplam canlı aerofilik mezofilik bakteri ve koliform bakteri sayılarının tespit edilmesi amacıyla hazır besi yerlerine ekim ve inkübasyon işlemleri gerçekleştirildi. Ardından inkübasyon sonucunda sayılan koloniler kayıt altına alınarak, veriler istatistik yöntemler ile değerlendirildi. Sonuç olarak kümesler, ön yıkama şekilleri, noktalar, dönemler, dezenfektanlar ve kullanım dozları, kesim öncesi performans değerlerinin karşılaştırılması ile ortaya çıkan tablo ve grafikler yorumlanmaya çalışıldı. Kontrol noktalarından kaba temizlik sonrası alınan örneklerdeki toplam canlı aerofilik mezofilik bakteri sayılarının 102 ile 1014 düzeyleri arasında, koliform bakteri sayılarının ise 101 ile 1012 düzeyleri arasında değiştiği belirlendi. Ön yıkama sonrası alınan örneklerdeki toplam canlı aerofilik mezofilik bakteri sayılarının 101 ile 1011 düzeyleri arasında, koliform bakteri sayılarının ise <10 ile 109 düzeyleri arasında değiştiği belirlendi. Dezenfeksiyon sonrası alınan örneklerdeki toplam canlı aerofilik mezofilik bakteri sayılarının <10 ile 107 düzeyleri arasında, koliform bakteri sayılarının ise <10 ile 106 düzeyleri arasında değiştiği belirlendi. Araştırmada en etkili temizlik ve dezenfeksiyon yöntemi 221 numaralı kümese uygulanan kaba temizliğin ardından % 1 konsantrasyonda sanitizer ile köpüklü ön yıkama ve % 1 konsantrasyonda GLT+KAB dezenfeksiyon uygulaması bulundu. Bu yöntem ile toplam canlı aerofilik mezofilik bakteri sayısında 10 log, koliform bakteri sayısında ise 9 log düzeyinde bir azalma gözlendi. En etkili mikrobiyolojik azalma verilerinin ön yıkama işleminin köpükle yapıldığı kümeslerde olduğu bulundu. En fazla bakteriyel yükün zemin, duvar, tavan ve suluklarda bulunduğu tespit edildi.AbstractTwo formulated disinfectant used frequently and planned for use in broiler production poultry house in Turkey were aimed to determine their activities on microorganisms in operating conditions according to the prewashing form. In this study, 1200 specimen by svab method was obtained from previously determined points in 8 production poultry houses with similar size and technical features belonging to an entegrated poultry firm making production in city of Bolu and around leading broiler production in Turkey. Culture and incubation processes in selective media were implemented to determine the numbers of total valuable count (TVC) and koliform bacteria. After the incubation period, the colonies were counted and corresponding data were analyzed by statistical methods. As a result, table and graphics determined by comparing the values of poultry houses, prewashing forms, points, periods, disinfectants and dosages were presented. It was determined that the number of TVC was varied between 102 to 1014 and the number of koliform 101 to 1012 in specimens obtained from the control points after rough cleaning. After prewashing it was found that the number of TVC varied between 101 to 1011 and the number of koliform <10 to 109. After disinfection it was found that the number of TVC varied between <10 to 107 and the number of koliform bacteria <10 to 106. In the research, it was found that the most effective cleaning and disinfection method was; after an application of dry cleaning, % 1 concentration of foamy prewashing by sanitizer and % 1 concentration of Glutaraldehyde and Quarterner Ammonium Compound disinfection in poultry house numbered by 221. It was observed that the number of TVC decrease at a level of log and the number of koliform bacteria decrease at a level of log 9 level. It was found that an application of prewashing by foamy in poultry houses was provided the most effective microbiological decline data. It was determined that the highest bacterial density was in the floor, wall, ceiling and water system.