Genel Bilgiler

Kurum Bilgileri: Güzel Sanatlar Fakültesi
Araştırma Alanları: Sosyal ve Beşeri Bilimler, Sanat Eğitimi, Sanat, Resim, Baskı Sanatları

Metrikler

Yayın

20

H-İndeks (Scopus)

3

Proje

3
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Biyografi

1979 İskenderun’da doğan Kaynar Tanır, 2000 yılında Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş öğretmenliği programından bölüm birincisi ve fakülte ikincisi olarak mezun oldu. 2000-2003 yılları arasında MEB’e bağlı kadrolu öğretmen olarak Adana’da bir ilköğretim okulunda çalıştı. Akademik yolculuğunda önemli adımlar attı: 2006 yılında “Kaynak ve Dayanaklarıyla Exlibris ve Bir Örnek Sanatçı: Hasip Pektaş” adlı tezi ile Mustafa Kemal Üniversitesi Resim Anasanat Dalı’ndan uzmanlığını, 2014 yılında “Resim-İş Öğretmenliği Özgün Baskıresim Dersinin Postmodern Sanat Eğitimi Bağlamında Uygulanabilirliği: Bir Eylem Araştırması” adlı teziyle de Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı’ndan doktorasını aldı. 2003-2017 yılları arasında Mustafa Kemal Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi’nde araştırma görevlisi, 2017-2020 yılları arasında ise Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Temel Sanat Eğitimi Bölümü’nde doktor öğretim görevlisi olarak çalıştı. Kaynar Tanır, 2020 yılından bu yana doçent doktor unvanıyla öğretim görevlisi olarak aynı kurumda görevine devam etmektedir. Doktora eğitimi süresince sanat eğitimi alanındaki kuramsal çalışmalarının yanı sıra baskıresim alanındaki çalışmalarını sürdürdü. Bu süreçte, Anadolu, Hacettepe ve Gazi Üniversitelerinde baskıresim atölye dersleri aldı. 2010’da Erasmus Staj Hareketliliği kapsamında İngiltere’nin Derby şehrinde Green Door Printmaking Studio’sunda staj yaptı. 2023 yılında TÜBİTAK 2219 kodlu doktora sonrası yurtdışı araştırma bursuyla Belçika’daki Ghent KASK/Conservatorium Sanat/Tasarım ve Biyoteknoloji Deneysel Laboratuvarı’nda doğal pigmenteler ve Ghent Görsel Sanatlar Akademisi Toksik Olmayan Baskıresim Bölümü’nde ise zehirsiz baskıresim teknikleri üzerine araştırmalar ve uygulamalar yaptı. Sekiz kişisel sergi ve dört ödülü bulunan sanatçının eserleri ulusal ve uluslararası sergilerde yer aldı. Kaynar Tanır ayrıca, Özgün Baskıresim Sanatçıları Derneği ve İstanbul Ekslibris Derneği üyesidir. 

Kişisel Sergileri

2010      “Inner-Outer”, Derby Cathedral Coffee Shop, Derby- United Kingdom.

2019      “Araf”, Ankara Üniversitesi Kültür ve Sanat Evi, Ankara/Türkiye.

2019      “Exlibris/Ekslibris”, İskender Sayek Kültür ve Sanat Evi, Arsuz-Hatay/Türkiye.

2019      “İkilik”, Sevgi Sanat Galerisi, Ankara/Türkiye.

2020      “Teklik ve İkilik”, Tosca Art&Design, Ankara/Türkiye.

2023      “Two Sides of life”, Academy of Fine Arts Ghent, Ghent/Belgium.

2024      “Yaşamın İki Yüzü”, Detay Sanat Galerisi, Ankara/Türkiye.

2024      “Yaşamın İki Yüzü”, Walker's Sanat, Ankara/Türkiye.


Ödülleri                                                                 

·        Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNICEF) VIII. Poster Yarışması İkincilik Ödülü, İstanbul 1997.

·        Umut Vakfı “28 Eylül Bireysel Silahsızlanma” konulu resim yarışmasında “Onay” adlı eseriyle Mansiyon Ödülü, İstanbul/Urfa 2004.

·        Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından düzenlenen III. Uluslararası Baskıresim Yarışmasında “Büyük, Küçük/ Üçleme” adlı eseriyle ESBASKI Özel Ödülü, Edirne 2021.

·        Balıkesir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından düzenlenen II. Uluslararası Mail Print Baskıresim yarışmasında “Taş Kapı” adlı eseriyle İkincilik Ödülü, Balıkesir 2022.

Koleksiyonda Yer Alan Eserleri

·       İlhan Koman Heykel ve Resim Müzesi/Edirne-Türkiye: “Arada Kalan”, 2022 (gravür) ve “Sayek Kültür ve Sanat Evi”, 2023 (Gravür) adlı 2 eser koleksiyondadır.

·       Ghent Üniversitesi KASK & Conservatorium Sanat Koleksiyonu/Ghent-Belgium: ‘Heart to - heart talk...’, 2023 (risoprint), ‘Come from’, 2023 (screenprint), ‘Human and Roots’, 2023 (screenprint) adlı 3 eser koleksiyondadır.

·       Brüksel Watermael Belediyesi Sanat Koleksiyonu/Brussels-Belgium: ‘Human and Roots’, 2023 (screenprint), ‘Heart to - heart talk...’, 2023 (risoprint), ‘Crying Wall’, 2023 (risoprint) ve ‘Surviver’s Guilt’, 2023 (risoprint) adlı 4 eser koleksiyondadır.

·      Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Koleksiyonu/Ankara-Türkiye:  “Elma’nın Söyledikleri”, 2019 (yerleştirme) adlı 1 eser koleksiyondadır.

İletişim

E-posta
tanir@ankara.edu.tr
Web Sayfası
https://avesis.ankara.edu.tr/tanir
İş Telefonu
+90 316 492 0
Fax Telefonu
+90 316 490 3