Genel Bilgiler

Kurum Bilgileri: Ziraat Fakültesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı
Araştırma Alanları: Sosyal ve Beşeri Bilimler, Mühendislik ve Teknoloji

Metrikler

Yayın

155

Atıf (WoS)

113

H-İndeks (WoS)

7

Atıf (Scopus)

137

H-İndeks (Scopus)

6

Proje

10

Tez Danışmanlığı

25

Açık Erişim

12
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Biyografi

Prof. Dr. Şükran Şahin Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümünden 1986 yılında mezun olmuştur. Kısa bir süre bir mimarlık bürosundan çalışmıştır. 1987 yılından bu yana, mezun olduğu bölümün akademik kadrosunda yer almaktadır. Dr. Şahin Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalında, 1989 yılında Yüksek Lisans (Tez Konusu: Ankara Kentiçi Yol Ağaçlarının Sorunları ve Peyzaj Mimarlığı Açısından Alınması Gerekli Önlemler), 1996 yılında ise Doktora (Tez Konusu: Dikmen Vadisi Peyzaj Potansiyelinin Saptanması ve Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma) eğitimini tamamlamıştır. Doktora çalışmaları sırasında, bir yıl süre ile (1992-1993) İspanya Zaragoza’da CHIEAM IAMZ’nin Çevre İlişkili Kırsal Planlama konulu sertifika programına katılmış, ardından İtalya Bologna Üniversitesinde beş ay süreli doğal kaynakların ekonomisi üzerine çalışmalarda bulunmuştur. Temel ilgi alanları peyzaj ekolojisi, peyzaj planlama, akarsu koridorları peyzaj analizi ve değerlendirmesi, çevresel etki değerlendirmesi, özellikle ekolojik etki değerlendirmesidir.

Dr. Şahin arazi bozunumu üzerine, bir adet AB FP7 projesinde araştırmacı (2007-2010) ve bir adet Dünya Bankası projesinde yürütücü  ulusal paydaş (2009-2012) olarak görev almıştır. Avrupa Birliği MED-CAMPUS programı destekli ve Ankara Üniversitesinde yürütülen,  “Efficient Use of Computers for Office Management, GIS, CAD/CAM Aplications” (1993) ve “European Masters Degree Course on Environmental Management” (1994-1997) başlıklı projelerde eğitmen ve yürütücü asistanı olarak görev almıştır. Yine Avrupa Birliği’nin TEMPUS destekli ve Polonya’da Gdansk ve Szczecin Teknik Üniversitesi’lerinde  yürütülen “European Masters Degree in Eco-Integrated Mechanical Engineering” projelerinde çevre yönetim araçları konusunda eğitmen olarak görev almıştır (1995-1997). Dr. Şahin Ankara Üniversitesi araştırma Fonu destekli, sırasıyla turizm potansiyeli, yeşil alanların iklim üzerine etkiler ve kent parklarında fenolojik gözlem konularında olmak üzere üç adet projede yürütücü olarak görev almıştır. Doktorası ile uzmanlık kazandığın akarsu koridorları peyzaj analizi ve değerlendirmesi konusunda, Ankara Dikmen Deresi, İmrahor Çayı ve Zir Deresi ile Kızılırmak Nehri’nin Sivas ve Kırşehir kentleri geçişlerinde çalışmalar yürütmüştür.

Dr. Şahin, 2003-2007 yılları arasında BTC Ham Petrol Boru Hattı Projesi'ne proje ÇED raporları çerçevesinde üçüncü taraf ekolojik gözlemci olarak dahil olmuştur. Eski haline getirme planı yöntem bildirimlerinin ekolojik kaygılar açısından gözden geçirilmesinde yer almıştır. Ayrıca, proje yüklenicisinin devam eden ekolojik onarım faaliyetlerinin, ÇED ile tanımlanan proje standartlarına ve yöntem bildirimine uygunluğunu sahada izlemiş ve önerilerde bulunmuştur.

Türkiye TÜBİTAK KAMAG 1007 programı destekli bir projede yürütücü olarak görev almış ve üç Bakanlığın yer aldığı bu proje sonucunda “Bölge ve Alt Bölge Ölçeğinde Peyzaj Karakter Analizi ve Değerlendirmesi Ulusal Teknik Kılavuzu” (2014) yayınlanmıştır. Proje koordinatörü olarak yer aldığı diğer bir araştırma sonucunda “Akarsu Koridorlarında Peyzaj Onarımı ve Doğaya Yeniden Kazandırma Teknik Kılavuzu” (2014) başlıklı eser ilgili Bakanlık tarafından yayınlanmıştır. Belirtilenlerin dışında çok sayıda araştırmada da araştırmacı veya danışman olarak yer almıştır.

Ulusal ve uluslararası çok sayıda akademik etkinlikte düzenleyici ve/veya katılımcı olarak yer almış olan Dr. Şahin’in bu kapsamda çok sayıda eseri bulunmaktadır.

Dr. Şahin Ankara Üniversitesi Latin Amerika Çalışmaları Merkezinin kuruluş çalışmalarında görev almış (2009) ve aynı birimde bir süre Müdür Yardımcılığı görevini sürdürmüştür. 2007-2009 ve 2010-2012 yılları arasında Ankara Üniversiteisi Ziraat fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkan Yardımcılığı yapmıştır. 01Aralık 2016-Temmuz 2017 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevini yürütmüştür.

Dr. Şahin TAPLAK Planlama ve Tasarım Programları Akreditasyon Derneğinin kurucularındandır (2019) ve halihazırda 2. Dönem Yönetim Kurulu Üyesidir. Aynı zamanda Peyzaj Mimarları Odası 15. Dönem Yönetim Kurulu Üyesi ve 2017’den bu yana Uluslararası Peyzaj Mimarları Federasyonu Avrupa Bölgesi Türkiye Delegesidir. Aynı Kuruluşun Akdeniz Araştırmaları Çalışma Grubu (Med-Net) üyesidir Ayrıca 2021 yılından bu yana Ankara Jeopark Bilim Kurulu Üyeliği de yapmaktadır.

Dr. Şahin iyi derecede İngilizce ve İspanyolca bilmektedir.